Shutterstock

Inside Varkens

Deense varkensprijs op weg naar prijsniveau Spanje

24 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De varkensprijs in Denemarken heeft opnieuw een opwaartse beweging weggezet, zo blijkt uit de prijsvergelijking de Duitse belangenbehartiger ISN. Dit betekent dat de varkensprijs van het land op weg is naar het prijsniveau in Spanje, gezien de prijs hier afgelopen week opnieuw een daling noteerde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de ISN-prijsvergelijking blijkt dat Spaanse varkensprijs deze week met €0,006 gezakt is naar €1,892 per kilo. De varkensprijs van Frankrijk daalt in dezelfde orde van grootte en komt uit op €1,897 per kilo. Dit betekent ook dat de afstand tussen de 2 landen deze week gelijk blijft aan vorige week. De varkensprijs van Denemarken komt daarentegen steeds wat dichter in de buurt van deze landen. De prijs stijgt deze week met €0,027 tot €1,843 per kilo, waarmee het de vierde prijsstijging op rij is.

Kijken we naar de andere varkensprijzen in Europa, dan is een stabielere trend zichtbaar. De Duitse varkensprijs staat deze week namelijk voor de achtste week op rij op €1,796 per kilo. Ook de varkensprijs in België blijft staan en noteert voor deze week €1,655 per kilo. Het is de zevende week dat dit niveau wordt gehanteerd.

Nederland houdt koers stabiel
Ook in Nederland blijft de varkensprijs staan, zo toont de prijsvergelijking van ISN aan. De varkensprijs noteert voor de tiende week op rij €1,723 per kilo. Alhoewel de vraag vanuit China, als gevolg van de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land, extreem goed is, weet de varkensprijs geen stapje omhoog te zetten. Dit komt onder meer door het feit dat het aanbod betrekkelijk ruim is, wat tevens tot uiting komt in de slachtcijfers. Die noteren al weken boven de 300.000 stuks.

Ook zou een hogere varkensprijs in deze periode van het jaar (historisch gezien) uitzonderlijk zijn. Meerdere handelaren verwachten overigens niet dat de prijs op lange termijn zal stijgen, maar eerder op de korte termijn. Dit omdat in de periode rond Kerst meestal geen sprake is van een krap aanbod. Daarnaast speelt mee dat er richting het einde van het jaar stallen leeg moeten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden