Shutterstock

Nieuws Handelsakkoord

10 Britse slachterijen goedgekeurd voor China

29 Oktober 2019 - Susan Drenth

Vier runder- en zes varkensslachterijen in Groot- Brittannië hebben recent door de Chinese autoriteiten een exportvergunning ontvangen. De eerste transporten komen waarschijnlijk eind 2019 in China aan. De overeenkomst maakt een einde aan de ruim 20 jaar durende verbanning van Brits rundvlees, veroorzaakt door de BSE-uitbraak eind vorige eeuw, zo schrijft Global Meat News. 

Het handelsakkoord werd afgelopen juni al ondertekent, waarmee een 5 jaar durig onderhandelingsproces afgesloten werd. China is een lucratieve afzetmarkt voor vlees. De Britse export van varkensvlees leverde toe nu toe dit jaar 369 miljoen Britse pond op, waarvan 93 miljoen dankzij de afzet naar China. Dit is een stijging van 111% vergeleken met vorig jaar. Deze stijging is vooral te wijten aan de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China, waardoor de varkensstapel daar op een halvering afstevent.

Phil Hadley, de directeur van AHDB (het Britse productschap voor de varkenssector), zegt dat het goed is dat Groot Brittannië een handelsovereenkomst heeft met een nieuwe markt buiten de Europese Unie. Hij benadrukte dat dat de timing van de overeenkomst niet per se een gevolg was van de brexit-onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese unie.

Goede deal voor slachterijen
Volgens de NPA, de Britse nationale varkensassociatie, zal de overeenkomst miljoenen ponden waard kunnen zijn voor de voor de betreffende varkensslachterijen. Hiertoe behoren onder meer Cranswick, Karro en Tulip. Ook de rundvleesslachterijen mogen volgens het Britste marktbureau AHDB in hun handjes knijpen met de overeenkomst. Volgens het marktbureau zal de overeenkomst, verdeelt over 5 jaar, 230 miljoen Britse pond waard zijn.

Tevreden Britse politiek
George Eustice, de Britse minister van landbouw, ziet de overeenkomst als een overwinning voor de Britse vleessector. Volgens Eustice is de toegang tot de vleesmarkt van China ontgrendeld. Ook staatsecretaris Theresa Villiers van milieu, voedsel en plattelandszaken noemt het een stap in de goede richting.  

Ook Lizz Trus, de Britse secretaris van buitenlandse handel, is tevreden. "Het is goed nieuws dat er nu vleesproducten kunnen worden verkocht aan een van de grootse vleesimporteur ter wereld. Niet alleen is het goed zijn voor de Britse economie, het creëert ook lokale banen." De secretaris benoemde ook dat, zodra Groot Brittannië geen deel meer is van de Europese Unie, er meer handelsakkoorden met landen buiten Europa zullen komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden