Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Australië trekt geld uit om varkenspest te voorkomen

13 December 2019 - Kimberly Bakker

Het landbouwministerie in Australië trekt ruim $66 miljoen uit in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest. Het land is nog niet getroffen door een uitbraak van de ziekte en dat wil het graag zo houden. Daarom wordt het volledige bedrag gebruikt voor nieuwe preventiemaatregelen.

Bridget McKenzie, de minister van Landbouw van Australië, heeft onlangs gezegd $66,6 miljoen vrij te maken voor maatregelen die een uitbraak van Afrikaanse varkenspest buiten de deur moeten houden. Omgerekend gaat het om een bedrag van €59 miljoen. De landbouwminister heeft een deel van het budget al toegekend. Zo worden er 130 extra agenten op de grens geplaatst, die ieder jaar een half miljoen extra passagiersonderzoeken moeten doen.

Deze agenten krijgen daarnaast de mogelijkheid om problemen direct te melden (en niet door middel van laboratoria). Ook worden tegen juli 2020 6 nieuwe speurhonden ingezet op luchthavens en postcentra in Australië. Een andere grote investering is, volgens McKenzie, het in gebruik nemen van 2 nieuwe 3D-röntgenapparatuur in de postcentra van Melbourne en Sydney.

Exportverboden
"Als hier Afrikaanse varkenspest geconstateerd wordt, dan kan dat onze varkensvleesindustrie decimeren", zo meldt de minister in een verklaring. De Australische varkensvleesindustrie draagt op het moment $5,2 miljard bij aan de economie in het land. "Onze agrarische sector heeft dit jaar al hard moeten vechten tegen de droogte. Een klap als deze kunnen we ons niet veroorloven." Australië exporteert ongeveer 70% van de productie. Bij een uitbraak kunnen diverse landen een verbod op Australisch vlees introduceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden