Shutterstock

Inside Varkens

Meer varkens geslacht in september

13 December 2019 - Jorine Cosse

In september zijn in de Europese Unie meer varkens geslacht dan vorig jaar in dezelfde maand, zo laten de nieuwste cijfers van Eurostat zien. Daarnaast waren de varkens in deze maand zwaarder dan vorig jaar het geval was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aantal slachtingen in september is, in vergelijking tot vorig jaar, met 1,3% gestegen naar 20,9 miljoen varkens. Het feit dat september dit jaar een extra werkdag kende, heeft hier waarschijnlijk aan bijgedragen. Ook was de varkensvleesproductie dit jaar hoger dan vorig jaar in de maand september: +2% tot 1,91 miljoen ton. Hieruit blijkt dat de varkens dit jaar zwaarder zijn dan vorig jaar. In Nederland kwam het slachtgewicht vorige week nog uit op 99 kilo.

Hoge varkensprijzen
De productie in de EU-28 staat tot en met september op 17,6 miljoen ton, wat ongeveer 1% minder is dan vorig jaar. "Het feit dat er dit jaar minder varkensvlees geproduceerd is dan vorig jaar en het feit de exportvraag al weken zeer goed is, heeft ervoor gezorgd dat de varkensprijzen in Europa tot recordhoogtes zijn gestegen", zo zegt Duncan Wyatt, een senior analist bij AHDB Pork. Dat het aanbod nu weer iets toeneemt, zorgt ervoor dat de prijzen inmiddels stabiel noteren.

De grootste productiestijging is in september toe te rekenen aan Spanje. Dat land produceert 14.000 ton meer dan vorig jaar in dezelfde maand. In Frankrijk is 12.000 extra geproduceerd en in het Verenigd Koninkrijk komt deze productiestijging uit op 5.500 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden