Shutterstock

Inside Varkens

DCA Beursprijs 2.0 haalt voet van het gas

6 December 2019 - Wouter Baan

De varkensmarkt heeft wilde weken achter de rug, waarbij de prijzen snel zijn opgelopen. Nu Sinterklaas het land uit is en Kerst rap dichterbij komt, lijkt de situatie te normaliseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de afgelopen weken waren de slachtrijpe varkens niet aan te slepen en zijn veel (zware) varkens geslacht. De slachtcijfers spreken boekdelen. Afgelopen week zijn 339.000 varkens geslacht. Dat is het hoogste aantal ooit. Met gemiddeld 99 kilo waren de varkens bovendien loodzwaar. Het Nederlandse slachtrecord is overigens wel een welkome aanvulling op de krappe vleesmarkt.

Er resten nog 2 volle weken tot Kerst en de goede vleesvraag blijft tot die tijd hoogstwaarschijnlijk van kracht. Slachtrijpe varkens blijven dan ook goedgevraagd. Het aanbod neemt daarentegen wel iets toe, waardoor de varkensprijzen afvlakken. Daar gaf de Internetbeurs, die op 6 december stabiel bleef op €1,92 per kilo, blijk van. Het ruimere aanbod in Nederland komt mede door de stoppers die de stallen voor 2020 leeg moeten hebben.

Tegenvaller voor Europese exporteurs 
Op de wereldmarkt blijft China om grote volumes Europees varkensvlees vragen. Het is wel een tegenvaller dat het land tarieven op Amerikaanse varkensvlees (deels) gaat schrappen. Hierdoor verliezen exporteurs in de Europese Unie hun concurrentievoordeel die in achterliggende maanden goed tot uiting kwam in de noteringen. Waar de varkensprijzen in Europa torenhoog zijn, bungelen de Amerikaanse noteringen in een prijsdal. De effecten worden op de korte tot middellange termijn waarschijnlijk duidelijk.

Komende week blijft de DCA Beursprijs 2.0 gelijk op €1,95 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert stabiel op €1,58 per kilo. Aanwijzingen voor een prijscorrectie zijn er nog niet, al wordt er door sommigen in het achterhoofd wel rekening mee gehouden.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden