Pali Group

Nieuws Warme sanering

503 varkensbedrijven overwegen te stoppen

16 Januari 2020 - Jorine Cosse

Welgeteld 503 varkensbedrijven hebben zich aangemeld voor de stoppersregeling van het ministerie van LNV. Dit aantal is boven verwachting, zo heeft het ministerie vandaag (donderdag 16 januari) bekend gemaakt. Varkenshouders hadden tot gisteren de tijd om zich aan te melden voor de subsidieregeling.

De varkensbedrijven die de meeste geuroverlast veroorzaken, komen als eerste in aanmerking voor deelname. Daar was de sanering volgens LNV grotendeels om te doen, zodat geuroverlast en uitstoot van stoffen als ammoniak teruggedrongen kunnen worden. Volgens het ministerie geeft het aantal van 503 aanmelders weer dat de regeling voorziet in een behoefte onder varkenshouders.

Een kanttekening hierbij is wel dat er met het huidige budget van €180 miljoen naar verluid rond de  300 varkensbedrijven kunnen stoppen. Schouten overweegt echter het budget in samenspraak met het kabinet en de Tweede Kamer te verhogen. Als dit gebeurt is het de tweede verhoging die wordt doorgevoerd. Het budget van de regeling is eerder opgeschroefd van €120 miljoen naar €180 miljoen.

Een bedrijf die zich heeft aangemeld, is uiteindelijk niet verplicht te stoppen. Het aanmelden was vrijblijvend en ook door diverse adviseurs aangeraden om te doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden