Shutterstock

Nieuws Vleessector

Schouten vindt dat slachtlijn te snel draait

31 Januari 2020 - Wouter Baan - 10 reacties

De productiesnelheid in Nederlandse slachterijen moet omlaag, vindt landbouwminster Carola Schouten. Nu kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet goed toezicht houden.

De minister vindt dat de nadruk bij slachterijen te veel ligt op kostprijsbesparing, waardoor de productiesnelheid soms te hoog is. Een woordvoerster van Schouten laat weten dat er momenteel open normen gelden omtrent de bandsnelheid. Hierdoor hebben medewerkers van de NVWA geen richtlijnen om op te sturen. Platgezegd komt het er op neer dat de minister wil dat er minder dieren per uur worden geslacht.

Systeem moet anders
Naast het aanpassen van de bandsnelheid wil Schouten nog meer maatregelen integreren. "De minister wil fundamenteel naar het systeem kijken, want er zijn momenteel teveel incidenten", aldus de woordvoerster. In dit proces worden sectorpartijen, zoals de COV (de branche-organisatie van slachterijen), betrokken. Binnenkort komt een Kamerbrief naar buiten waarin verdere details door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kenbaar worden gemaakt.

De COV laat desgevraagd weten nog geen inhoudelijke reactie te willen geven. Ze willen eerst met de leden in gesprek, alvorens standpunten worden ingenomen. De uitlatingen van de minister worden gezien als een oproep tot gesprek. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
info 31 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885729/schouten-vindt-dat-slachtlijn-te-snel-draait]Schouten vindt dat slachtlijn te snel draait[/url]
Het gaat steeds meer een communistische staat binnen de EU te worden, werken mag maar wat harder en economischer mag niet en die controleurs van NVWA doen al helemaal niks lopen met de handen op hun rug alleen maar te kijken, ik heb er nog nooit één overspannen gezien van werken. Straks moeten de bonen plukmachine langzamer draaien. De kip moet langere tijd doen over het leggen van zijn eitje. De vrouw die aan het bevallen is moet er een dag langer mee worden opgescheept. In wat voor wereld leven we hier, laten we alles maar uit het buitenland gaan kopen dan hebben veel hart werkende mensen geen gezeik meer en worden daar dan niet overspannen van .
Drikus 1 Februari 2020
volgens mij zijn we voort zover met de regels door geschoten dat er geen handhaven meer aan is . Mensen die moeten controleren zijn dan niet meer opgewassen tegen de partij die zij moeten controleren . En durven dan niet meer handhavend op te treden . Dit kan twee redenen hebben schrik om over beslissing die zij nemen afgerekend te worden als deze later door bedrijf aangevochten wortdt en dan controleur in ongelijk gesteld wordt . Of zijn ze te laks om zaken te zien en eventueel handhavend op te treden .
regelbedenker 1 Februari 2020
Dat krijg je als in een land geld verdienen een vies woord is geworden
Hans 1 Februari 2020
Persoonlijk denk ik dat de snelheid niets uit gaat maken.
Bij Carola op het ministerie wordt echt niet snel gewerkt, en daar gaat het helemaal niet goed!
Wim 1 Februari 2020
Als er tijdens betogingen overal in de wereld op betogers wordt ingeslagen hoor ik iedereen roepen dat het niet kan maar niemand zal roepen dat betogers langzamer moeten lopen.
Frans 2 Februari 2020


Kijk maar weer eens wat de media erop vliegt als ze denken weer eens aandacht te kunnen krijgen wat er op een slachterij gebeurd zoals nu weer in ysselstein .
Geregisseerd Van enkele dier activisten om gratis aandacht te krijgen via de media en daarmee de sector weer in het kwade daglicht probeert te schuiven .

Het zou beter zijn als de consument eens wist wat er zoal met varkens te maken heeft en waar het in gebruikt word , dan krijgen die 6% vegetariërs en die 2% veganisten eens wat meer commentaar of vragen van de journalisten en tekstschrijvers .
Zoals wat voor schoenen heb je aan en waar is jou kleding van gemaakt en waar drink en eet je uit , weet je wel wat je eet of drinkt .
Weet je wel in hoeveel producten gelatine gebruikt word en waarvan het gemaakt is .
Als deze activisten echt niets met dierlijke producten te maken willen hebben moeten ze in een hutje op de hei of eiland in de oceaan wat planten gaan zitten eten ,en helemaal terug gaan naar de natuur liefst zo ver mogelijk weg .
En leven wij in een maatschappij zonder activisten of gelovigen met een geloof waar een varken onrein zou zijn .
Een democratisch land is een land waar de meerderheid bepaald en mag iedereen zijn mening hebben en die zich daar niet in thuis voelt zal van gedachten moeten veranderen en aanpassen of anders emigreren naar zijn eigen roots waar je je wel thuis voelt .


https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/het-dode-varken-is-overal-goed-voor~bd555859/
trudy 2 Februari 2020
Ah .dus de beelden zijn normaal volgens de niet vegans? als iemand dit niet afschrikwekkend vind.reincarneer dan in je volgend leven maar als varken. Mooi intelligent dier in een horrormensenmaatschappij Good luck
Peet 3 Februari 2020
Trudy heeft zeker nog nooit de laaste uren van een mens meegemaakt. Ik vind het niet afschrikwekkend. Mooi intelligent dier? Spring eens in een vak met 30. Kijken hoelang het duurt voordat ze aan je beginnen. De varkens bestonden niet eens als er geen voedsel vraag was. Er gaat geen enkel mens namelijk 500 varkens houden voor de hobby. Zie ze maar als een krop sla die jij wel eet. Kweekvlees is gelijk aan kweek groente. Het bestond niet als het niet nodig was als voedsel. De varkens die wij eten is namelijk een door mensen gekweekt ras.
José M. 3 Februari 2020
Zo gaan we niet met dieren om. Geen boer vindt mishandeling goed. Slachterijen gaan steeds in de fout, aanpakken, in de bak er mee en een boete van 10% van de maandomzet per keer.
premiumpig 3 Februari 2020
juist Jos,je kunt er van vinden wat je wil,maar ik als varkenshouders vind dit toch ook niet kunnen.waarom moet dat allemaal zo met geweld?,die vrachtauto,waarom moet die binnen twintig min leeg?,en waarom neemt die stal medewerker geen twintig varkens tegelijk ipv 40?,nee ook bij westfort mag het niks kosten!,en japi de wit weet van niks. mooi directeurtje spelen en zn geld tellen dat wel natuurlijk.en let op wij gaan het weer betalen als overal de bandsnelheid terug moet!,dus leveranciers van westfort bel even met de wit,en kaffer hem even uit aub..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden