Shutterstock

Nieuws Handel

VS exporteren record aan varkensvlees

13 Februari 2020 - Chanti Oussoren - 1 reactie

De Verenigde Staten hebben vorig jaar fors meer varkensvlees uitgevoerd. Zowel het volume als de waarde van de export zijn gestegen, een beweging waar vooral China een stevige vinger in de pap had. De export van rundvlees lag daarentegen in 2019 onder het niveau van het jaar ervoor.

Dit blijkt uit de vrijgegeven data van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en de US Meat Export Federation (USMEF). Over heel 2019 heeft de export van varkensvlees een waarde van $6,95 miljard bereikt. Dit is een toename van 9% in vergelijking met het voorgaande jaar. Qua volume is 2,67 miljoen ton varkensvlees de grens overgegaan, een toename van 10% vergeleken met 2018.

Aan rundvlees is vorig jaar 1,32 miljoen ton uitgevoerd. De hoeveelheid geëxporteerd vlees is afgenomen met 2,5% in vergelijking tot 2018. De exportwaarde van het rundvlees lag op $8,1 miljard.

Grotere vraag vanuit China
De toename in varkensexport vanuit de VS is grotendeels toe te schrijven aan de grotere vraag vanuit China. De varkensexport naar China is in 2019 met 89% toegenomen tot 665.665 miljoen ton gewaardeerd op $1,45 miljard. Andere gebieden die meer Amerikaans varkensvlees hebben geïmporteerd zijn Mexico, Zuid-Amerika en Canada.

Dan Halstrom, CEO van het USMEF, zegt in een verklaring: "Ondanks de exportbelemmeringen op China, sloot de export van varkensvlees naar deze regio met een enorm momentum af in 2019." In de laatste maand van 2019 is de uitvoer van varkensvlees gestegen met 34%. De uitvoer van varkensvlees bedroeg deze maand 282.145 ton. Dit heeft het voorgaande record, van november 2019, overtroffen.

Japan koopt minder rundvlees
De uitvoer van rundvlees is in december 2019 gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. De export bedroeg 111.315 ton, 1% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De afname in export van rundvlees vanuit de VS is gedeeltelijk toe te schrijven aan de lagere import vanuit Japan. Japan heeft in 2019 6% minder vlees vanuit de VS geïmporteerd dan in 2018. De export van rundvlees richting Zuid-Korea is daarentegen toegenomen. Daar is 7% meer vlees geïmporteerd.

Vanuit Mexico is er minder vlees ingevoerd, maar is de waarde van het vlees wel met 5% toegenomen. Dit is echter niet genoeg geweest om een daling van de totale export in vergelijking met 2018 te voorkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 13 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885851/vs-exporteren-record-aan-varkensvlees]VS exporteren record aan varkensvlees[/url]
Nog even geduld.
De laatste EU landen wo Nederland zullen de CETA accepteren, en dan kan al dat vlees zonder probleem via Canada zo aan de Europese consument gesleten worden. Mooi stukje vlees en niet te duur, daar houdt de gemiddelde interresse van de consument wel op.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden