Shutterstock

Inside Varkens

(Duitse) slachterijen schreeuwen om varkens

21 Februari 2020 - Wouter Baan

Het is vroeg voorjaar op de varkensmarkt. Vanwege het coronavirus in China leken hogere varkensprijzen tot voorkort niet mogelijk te zijn, maar een tekort aan slachtrijpe varkens in Duitsland maakt alles anders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen hebben in de achterliggende weken grote stappen gezet. De Duitse varkensprijs (VEZG) steeg in de achterliggende weken met bijna 15 cent tot €1,96 per kilo. De grens van €2 komt met rasse schreden weer in zicht. Hoewel de grote Duitse slachterijen aanvankelijk tegen een verhogingen waren, volgen zij nu gewillig. Ook in Nederland stijgen de noteringen, maar wel minder hard dan in Duitsland.

Krap aanbod, nerveuze vleesmarkt
Het verschil in stijgingstempo heeft vooral met het varkensaanbod te maken. Bij onze Oosterburen zijn slachtrijpe varkens extreem dun bezaaid. In Nederland is het aanbod ook krap, maar niet zo kritiek. Dit wijzen ook de slachtcijfers van de afgelopen weken uit. In de achterliggende 3 weken bleef het slachtcijfer in Duitsland telkens onder de grens van 950.000. In de achterliggende week zakte het slachtcijfer zelf door de ‘ondergrens’ van 900.000. Daarmee blijft het aantal slachtingen ver achter op eerdere jaren. Duitse slachterijen komen veel varkens tekort om de slachtcapaciteit ten volle te benutten. In Nederland is het slachtcijfer wel redelijk gelijk aan vorig jaar.

Ook naar volgende week toe zijn er weinig varkens, zo merken handelaren op. De Internetbeurs reageerde vandaag opnieuw enthousiast en steeg met €0,05 tot €2,07 per kilo. Dit wijst erop dat de Duitse varkensprijs de top nog niet heeft bereikt. Tegelijkertijd geven slachterijen aan dat verdere verhogingen niet realistisch zijn, gezien de vleesafzet nog altijd zwak is. Vooral dankzij het krappe varkensaanbod kijken diverse vleesonderdelen (hammen, schouders, middelstuk) wel weer met een schuin oog naar boven.

Desalniettemin voelt de vleesmarkt wat nerveus aan. De vleesafzet in China is nog altijd onzeker door het coronavirus, want er zijn grote exportbelemmeringen. Daarbij hangt een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland nog altijd boven de markt. 

Stijging DCA Beursprijs  
Ondanks de weerstand van slachterijen opteren veel varkenshandelaren bij DCA Markets voor een verdere verhoging van de DCA Beursprijs 2.0. De notering voor geslachte varkens stijgt met €0,05 tot €1,87 per kilo. De prijs van levende varkens plust met €0,04 tot €1,51 per kilo. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden