Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP nu ook op tweede bedrijf in West-Polen

6 April 2020 - Chanti Oussoren

Recentelijk werd de eerste besmetting van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) onder gehouden varkens in West-Polen gemeld. Nu is er inmiddels ook een tweede uitbraak op een varkensbedrijf bevestigd.

Deze tweede uitbraak werd bevestigd op een bedrijf in het dorp Więckowice, gemeente Dopiewo, in de provincie Wielkopolskie. Het betreft een bedrijf waar ongeveer 10.000 varkens en biggen werden gehouden.

De eerste besmetting, bevestigd op 20 maart, vond plaats op een andere locatie maar betrof wel een boerderij van hetzelfde bedrijf als deze tweede besmetting. Het virus werd als eerst gedetecteerd op een fokzeugenbedrijf in de gemeente Otyń in de provincie Lubuskie.

Bedrijven met besmettingen hadden verband
De biggen werden oorspronkelijk van het bedrijf op de locatie in Lubuskie verplaatst naar de locatie in Wielkopolskie voor verdere opfok. Nadat het eerste besmettingsgeval werd bevestigd op de locatie in Lubuskie werd er al gevreesd voor verdere verspreiding van het virus via reeds verkochte biggen naar het bedrijf in WiÄ™ckowice. Het bedrijf stond daardoor al onder verscherpt toezicht van veterinaire inspectie. Er mochten bijvoorbeeld geen dieren verplaatst worden naar of van het bedrijf en er werden monsters afgenomen.

Monsterafname
Op het bedrijf in Więckowice werden testmonsters afgenomen bij overleden dieren. Deze monsters werden gebruikt voor laboratoriumtesten voor vroege detectie van AVP-infectie. De resultaten van de eerste tests op het bedrijf bleken negatief te zijn. Echter zijn er op 5 april wederom 5 testen uitgevoerd bij dode dieren, en deze testen waren positief. In 2 van de 5 afgenomen monsters werd het virus gedetecteerd.

Coronavirus beperkt de jacht op wilde zwijnen
Daarnaast beïnvloeden de maatregelen rondom het coronavirus de jacht op wilde zwijnen. Op 3 april is er een verbod gevaardigd op het betreden van staatsbossen en nationale parken. Er is op dit verbod geen uitzondering voor jagers. Hierdoor kan er tot 11 april geen jacht worden gehouden in de bossen. Dit betekent dat jagers enkel hun werkzaamheden kunnen verrichten buiten de gesloten gebieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden