Shutterstock

Nieuws Vleesproductie

Duitsland produceert en consumeert minder vlees

28 April 2020 - Chanti Oussoren

In Duitsland zijn de binnenlandse vleesproductie en de vleesconsumptie gedaald. Dit blijkt uit de voorlopige vleesbalans van het Federaal Agentschap voor Landbouw en Voedselvoorziening (BLE).

De Duitse vleesproductie is vorig jaar gedaald. Over heel 2019 bedroeg de productie namelijk 8,35 miljoen ton slachtgewicht. Dit is een afname van 2,3% in vergelijking met het voorgaande jaar.

Niet alleen de productie van vlees, maar ook de consumptie is recentelijk gedaald. Gezien het feit dat de bevolkingsgrootte niet veel fluctueerd, heeft deze daling te maken met een dalende consumptie per bevolkingshoofd. Volgens het BLE bedroeg de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in 2019 gemiddeld 59,5 kilo, een afname van 2,6% in vergelijking met 2018. Hiermee is voor de Duitse vleesconsumptie de grens van minimaal 60 kilo doorbroken.

De afname in productie en consumptie van vlees loopt nagenoeg parallel. Hierdoor is de mate van zelfvoorziening slechts marginaal veranderd. Deze ging van 114,5% naar 114,4%.

Varkensvlees
Kijkend naar de vleesproductie en -consumptie heeft het varkensvlees een grote rol gespeeld in de totale afname. In de totale binnenlandse vleesproductie is voornamelijk de varkensvleesproductie steeds minder geworden. De netto varkensvleesproductie bedroeg 2019 ongeveer 5,2 miljoen in ton. In vergelijking met 2018 is dit een afname van 3,2%.

Ook de consumptie van varkensvlees heeft een grote rol gespeeld in de totale afname in vleesconsumptie. Dat de grens van de gemiddelde consumptie van 60 kilo is doorbroken is zelfs vooral afkomstig van de afname in varkensvleesconsumptie. De gemiddelde consumptiehoeveelheid van varkensvlees is in 2019 gedaald tot 34,1 kilo, in het voorgaande jaar bedroeg dit nog 35,7 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden