Shutterstock

Inside Varkens

Slachterijen dienen de soep heet op

2 Mei 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

Het contrast met vorig jaar in deze tijd is groot: toen schoten de varkensprijzen in Europa als een Chinese vuurpijl omhoog. Nu 12 maanden later zakken de noteringen als een baksteen. En de bodem is nog niet in zicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De weggevallen vleesafzet speelt met de week meer op. Alleen de politiek zou een oplossing kunnen bieden door de ‘lockdowns’ te versoepelen, maar daar ziet het op korte termijn nog niet naar uit. In veel Europse landen blijft de horeca voorlopig nog dicht. Dit tot ongenoegen van veel ondernemers die het geduld nauwelijks meer kunnen opbrengen.

Ook varkenshouders zien de situatie met lede ogen aan. De Duitse VEZG-notering moest deze week nog eens 5 cent inleveren tot €1,70 per kilo. Maar of de bodem nu bereikt is, is zeer de vraag? Vion Duitsland schijnt vanaf volgende week een Hauspreis te hanteren op €1,67 per kilo.

Drukkend aanbod
Naast de stroeve vleesafzet drukt het aanbod van varkens. In Duitsland viel vandaag opnieuw een slachtdag uit, vanwege de viering van de Dag van de Arbeid, de tweede dag in korte tijd. Lang niet alle aangeboden varkens kunnen daarom geplaatst worden. Ook in Nederland zijn veel slachtrijpe varkens. Naast dat dit een nasleep van Koningsdag is, hebben veel varkenshouders haast met leveren. Met het oog op de onrust in de markt (door de snel dalende prijzen) is dat niet onlogisch.

In Nederland gaan geluiden op dat slachterijen flink willen verlagen, mogelijk zelfs tot 20 cent. Of de soep ook zo heet wordt gegeten, zal moeten blijken. De stemming is in elk geval niet om over naar huis te schrijven. Veel handelaren opteren bij DCA-Markets opnieuw voor een flinke verlaging. De notering van geslachte varkens daalt met 12 cent tot €1,50. De prijs van levende varkens zakt 10 cent tot 1,19.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden