Shutterstock

Nieuws Mengvoer

Krimp veestapel, gebruik mengvoer daalt

18 Mei 2020 - 1 reactie

De Nederlandse veehouders hebben vorig jaar in totaal 1,8% minder mengvoer aan hun dieren gegeven dan in 2018, zo tonen de nieuwste cijfers van Nevedi aan. De daling wordt bij de meeste sectoren veroorzaakt door een krimp van de veestapel.

In totaal werd er in Nederland voor 11,9 miljoen ton aan mengvoer afgezet in 2019. In 2018 was dit nog ruim 12,1 miljoen ton. Nevedi verklaart de krimp aan de hand van de cijfers afkomstig uit de meitelling van het CBS. Hierin komt naar voren dat zowel bij rundvee als bij pluimvee en overige diergroepen sprake is van krimp van de veestapel.

Krimp
Volgens de meitelling is het aantal runderen met 3% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit is dan ook in mindere mate terug te zien in de afzet van mengvoer. Er wordt geschat dat de daling van mengvoer deels komt, doordat melkveehouders meer krachtvoer geven per dier om een hoge productie te genereren of te houden. In totaal werd er 4,14 miljoen ton aan mengvoer afgezet in 2019, 0,22 miljoen ton minder dan vorig jaar.

Ook voor pluimvee geldt dat er een krimp is te zien in de veestapel en dan wel bij legpluimvee. Volgens Nevedi heeft dit te maken met de lagere prijzen van eieren. Overigens hoeft het niet aan de verslechterde marktsituatie te liggen, want bij vleeskuikens is de situatie minder ongunstig en ook hier is sprake van een geringe afname.

Varkensvoeders
Bij varkens is wel sprake van een krimp, maar minder dan verwacht. Dit komt mede door de tekorten in Azië vanwege de Afrikaanse varkenspest en de coronacrisis. De krimp in de mengvoerafzet wordt, zo denkt Nevedi, veroorzaakt door enkele varkensbedrijven zijn gestopt die relatief veel mengvoer gebruiken ten opzichte van brijvoer en enkelvoudige droge en vochtrijke voeders.

Dit jaar lag de afzet op 4,327 miljoen ton mengvoer aan de varkenssector. In 2018 werd er nog voor 4,421 miljoen ton aan mengvoer afgezet.

Vooruitzichten
Hoewel 2020 door de coronacrisis en bijzonder jaar gaat zijn, denkt Nevedi met de huidige inzichten dat de ingezette dalende trend zich voort blijft zetten. Een harde uitspraak achten zij overigens niet mogelijk.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
rollade 18 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887320/krimp-veestapel-gebruik-mengvoer-daalt]Krimp veestapel, gebruik mengvoer daalt[/url]
dus als ik het goed begrijp, wordt mengvoerproductie afgelezen aan de meitelling ???? oftewel op helemaal "niets"gebaseerd !!!

zelfde idee als de varkensrechten...... staat ECHT NIET scherp in verhouding met het werkelijke aantal dieren.

maar jullie hebben wel weer een stukje om te schrijven zo..............
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Ontbossingsvrije soja

Greenpeace heeft voerindustrie op de korrel

Achtergrond Veevoer

Veevoerstress zit vooral bij biologische legkiphouder

Achtergrond Soja

'Certificering Noord-Amerikaanse soja positief'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief