Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

China: geen sprake van voedselcrisis

25 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Het coronavirus zal niet tot een voedselcrisis gaan leiden in China, zo zei Han Changfu, de Chinese minister van Landbouw en plattelandszaken, op het Nationale Volkscongres in Peking afgelopen vrijdag.

Hiermee werd er gereageerd op de waarschuwing van de Verenigde Naties voor de toenemende dreiging van voedseltekorten als gevolg van wereldwijde verstoring in de ketens. De voedselvoorziening is iets waar velen zich zorgen om maken door de coronacrisis. Han Changfu zei hierover het volgende: "Sommige landen hebben meer voedselreserves en sommigen hebben een beperkte voedselexport, dus veel mensen maken zich zorgen over een mogelijke voedselcrisis in ons land.”

Volgens Changfu zal de voedselzekerheid gegarandeerd blijven in China en zal er geen sprake zijn van een voedselcrisis. De minister benadrukte dat de Chinese graanproductie voldoende is om de bevolking het hele jaar te kunnen voorzien en dat ook de varkensproductie zich langzaam herstelt.

Graanproductie
De Chinese graanproductie zou volgens Changfu over heel 2020 meer dan 650 miljoen ton bedragen, net zoals de voorgaande jaren. “Vorig jaar bereikte de graanproductie een totaal van 664 miljoen ton, hiermee wordt voor het vijfde opeenvolgende jaar de grens van 650 miljoen ton overschreden”, aldus Changfu. Hij zei tevens dat de Chinese oppervlakte van hoogwaardig akkerland dit jaar met 5,33 miljoen hectare zal worden verruimd en er hiermee in 2020 naar een nog stabielere graanproductie wordt gestreefd.

In maart was er wel nog sprake van angst voor een mogelijk rijsttekort in China. Dit nadat Cambodja en Vietnam, 2 van China’s belangrijkste leveranciers, exportverboden op graan hadden gelegd om hun nationale reserves te beschermen. Deze zorgen verdwenen echter nadat de exportverboden werden opgeheven eerder deze maand.

Varkenssector
De minister verwacht dat de binnenlandse varkensproductie zich zal blijven herstellen naarmate het aantal fokzeugen zal toenemen. Wel zei hij dat het land zijn strijd tegen de Afrikaanse varkenspest moet opvoeren omdat dat de grootste zorg is voor de grootte van de varkensstapel.

De prijzen van varkensvlees schoten met het stagneren van de varkensstapel hard omhoog. Changfu verwacht echter dat de varkensprijzen niet meer significant gaan stijgen aangezien de varkensproductie zich geleidelijk hersteld.

Het herstel van de varkensproductie is een continu proces en de autoriteiten spannen zich hard in om een vaccin tegen de ziekte te ontwikkelen. Daarbij wordt er ook hard opgetreden tegen het illegale vervoer van varkens, waar enige tijd geleden veel besmettingsgevallen uit voort kwamen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden