Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Varkensafzet VS getergd door discriminatie

25 Mei 2020

De Amerikaanse varkenssector is in de ban van de coronacrisis. De toekomst van kleinere varkensbedrijven staat op het spel nu de grotere bedrijven op slinkse wijze de afzet proberen weg te kapen.

Jim Hagedorn, vertegenwoordiger van de staat Minnesota, trekt in een brief aan Landbouwminster Sonny Perdue aan de bel omdat grote varkensinterventies op slinkse wijze de afzet van kleinere familiebedrijven buiten spel zouden zetten.

De coronacrisis heeft de Amerikaanse varkenssector hard geraakt. Naar verwachting worden er daardoor zo’n 10 miljoen varkens geëuthenaseerd. Dit is een gevolg van de sluiting van verschillende slachterijen in het land. Waar elk varkensbedrijf moeite heeft om afzet van de dieren te realiseren, gaat het gerucht nu dat grote varkensintegraties de afzet van kleinere familiebedrijven buiten spel proberen te zetten.

Integratie vs. familiebedrijf
Volgens Jim Hagedorn laten de Price Reporting cijfers van de United States Department of Agriculture (USDA) zien dat verkoopcijfers van integraties tussen januari en mei met 7,4% zijn toegenomen. Dit terwijl de verkoopcijfers van familiebedrijven met maar liefst 8,8% gedaald zijn. Erg verontrustend, gezien het feit dat het verwerken van varkens zeer stroef verloopt. Een daling van beide zou logischer zijn.

Daarom vraagt Hagedorn de Amerikaanse landbouwminister Perdue om deze situatie recht te zetten, als inderdaad blijkt dat hier sprake is van discriminerende handelingen. Volgens Hagedorn is het belangrijk dat de sector vrij blijft van oneerlijke praktijken, zodat iedere varkenshouder een eerlijke kans krijgt om deze crisis te overleven.

Kip en rood vlees
Naast de problemen die zich voordoen in de varkenssector hebben ook de andere vleessectoren last van de coronacrisis. De productie van rood vlees is in april met 23% gedaald ten opzichte van maart. Naar verluidt konden vleesverwerkers slechts op driekwart van de capaciteit draaien, wat een enorme strop is geweest voor de vleesverwerkende industrie en de producenten.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Verstoring van wereldwijde logistiek houdt in 2022 aan

Nieuws Logistiek

Verstoring van wereldwijde logistiek houdt in 2022 aan

Baconprijs all time high in VS en Canada

Nieuws Varkensvlees

Baconprijs all time high in VS en Canada

Duitsland breidt coronasteun landbouw uit

Nieuws Varkenshouders

Duitsland breidt coronasteun landbouw uit

AVP verspreidt zich rap in Dominicaanse Republiek

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP verspreidt zich rap in Dominicaanse Republiek

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief