Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Kosten van AVP in Azië lopen op tot $130 miljard

28 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Sinds de Afrikaanse varkenspest (AVP) ook door Azië trekt, lopen de kosten in het land op. Volgens experts van de Asian Development Bank (ADB) kan het bedrag oplopen tot $130 miljard.

Sinds augustus 2018 kampt het land met AVP-uitbraken. Het virus heeft zich sindsdien voornamelijk verspreid over Zuidoost-Azië maar er zijn ook uitbraken in andere delen van Azië. Het voor varkens dodelijke virus heeft de varkenspopulatie sterk doen verminderen.

Volgens Najibullah Habib, de gezondheidsspecialist van de regionale afdeling in Oost-Azië van ADB, en Thomas Weaver, agrarisch adviseur bij de ADB, bedreigt het virus de voedselzekerheid en kost het de economie miljarden dollars.

Hoge kosten
Volgens experts is het niet mogelijk om de kosten precies in te schatten. Dit in verband met onder andere het gebrek aan nauwkeurige productiegegevens en de complexiteit van het beoordelen van de indirecte kosten. Ondanks dat het lastig is om een inschatting te maken van de financiële klap, laten experts weten dat het wel van cruciaal belang is om de impact te beoordelen en om een beleid op te stellen.

Naar schatting kost de uitbraak van het virus in Azië het land naar tussen de $55 miljard en de $130 miljard, waarvan $77 miljard telt als verloren inkomsten. Hiervan werd $28 miljard tot $46 miljard toegeschreven aan financiële verliezen als gevolg van sterftegevallen en ruimingen. De kosten voor vervangende fokdieren worden geschat tussen $4 miljard en $7 miljard en de verloren inkomsten kunnen oplopen tot $77 miljard.

Genomen maatregelen
Om de uitbraak van het virus te kunnen inperken zijn strenge maatregelen genomen, zoals het ruimen van dieren en het opleggen van bewegingsverboden. De deskundigen zeggen dat de uitbraken duidelijk maken dat het van groot belang is dat landen beter in staat zijn om het virus op te sporen en effectief te handelen. “Er zijn campagnes ontwikkeld om mensen bewust te maken van het virus en om de melding van verdachte ziektes en een verbeterde bioveiligheidsmaatregelen te kunnen stimuleren.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden