Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Britten zetten stap dichter bij AVP-vaccin

2 Juni 2020 - Chanti Oussoren

Wetenschappers van het Engelse Pirbright Institute zeggen een stap dichterbij de ontwikkeling van een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP) zijn. In een recent onderzoek overleefden alle proefdieren het proces. Ondertussen ziet Polen het virus op varkenshouderijen langzaam verdwijnen.

Van alle gevaccineerde varkens die met het AVP-virus in aanraking kwamen, overleefde 100% het dodelijke virus. Onderzoekers ontdekten dat sommige varkens enkele klinische symptomen van het virus vertoonden, maar alle dieren wisten te overleven.

Bemoedigende resultaten
Chris Netherton, hoofd van de AVP Vaccinology Group van Pirbright, zegt: "Het is zeer bemoedigend om te zien dat de genen die we hebben geselecteerd varkens kunnen beschermen tegen AVP. Hoewel de varkens klinische tekenen van infectie vertoonden na aanraking met het virus, heeft onze studie voor het eerst aangetoond dat een gevectoriseerd vaccin tegen AVP een realistische mogelijkheid is."

Hoewel er in het Verenigd Koninkrijk nooit een uitbraak van Afrikaanse varkenspest is geweest, zijn er in het land al robuuste maatregelen genomen voor bescherming tegen mogelijke uitbraken van dierziekte.

AVP uitbraken Polen
De Poolse minister van Landbouw, Krzysztof Ardanowski, ziet de Afrikaanse varkenspest (AVP) op varkensbedrijven langzaam verdwijnen. Zo’n 77 Poolse gemeenschappen worden inmiddels weer als ziektevrij beschouwd.

Volgens Ardanowski wordt de bioveiligheid erg serieus genomen en goed geïmplementeerd door de varkenshouders. De gemeenschappen die inmiddels weer als ziektevrij worden beschouwd ziet de minister van landbouw als de eerste teken van het verdwijnen van de ziekte.

Wel blijft het virus onder wilde zwijnen tot dusver een onopgelost probleem. Volgens onderzoeken van de Hoge Veterinaire Autoriteit zijn er sinds begin 2020 in totaal 2400 AVP gevallen onder wilde zwijnen gemeld. Er zijn ook enkele meldingen geweest van dode zwijnen nabij de Duits-Poolse grens wat de Brandeburgse Staatsboerenbond (LBV) heeft doen oproepen tot de bouw van een vast afrasteringssysteem aan de grens.

Nieuwe uitbraak China
China is nog ver van de eerste tekenen van verdwijning van de AVP op varkenshouderijen. Het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken heeft een nieuwe uitbraak van het virus in de noordwestelijke provincie Gansu gemeld. Op het getroffen bedrijf waren al 90 van de ruim 9.900 aanwezige varkens aan het virus overleden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden