Shutterstock

Nieuws Varkens

Belgen boos om uitspraken over varkensvlees

24 Juni 2020 - Chanti Oussoren

Belgische boeren zijn flink geïrriteerd over uitspraken van de Nederlandse ex-presentatrice Ellemieke Vermolen, de vrouw van sterrenchef Sergio Herman. Het consumeren van varkensvlees zou volgens Vermolen kankerverwekkend zijn.

De uitspraken zijn gedaan in een interview over een nieuw kookprogramma dat Vermolen op de Belgische zender Njam! gaat presenteren. Vermolen zei hierin dat varkensvlees hormonaal behandeld is en dat het kankerverwekkende stoffen bevat.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft gisteren in een persbericht gereageerd op de uitspraken en roept op om te stoppen met het rondstrooien van dergelijke onwaarheden. De organisatie vindt de uitspraak ongehoord en niet gefundeerd en vraagt zich af waarom dit niet wordt geverifieerd.

Onjuiste uitspraken
De Belgische landbouworganisatie benadrukt dat varkensboeren binnen een streng gecontroleerde omgeving werken en dat ze het zeker niet verdienen om geassocieerd te worden met kankerverwekkende stoffen. Op de lijst van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) is geen vers, onbewerkt, varkensvlees te vinden als trigger voor kanker.

Ook het Nederlandse Voedingscentrum vermeldt op haar website dat onbewerkt mager varkensvlees in een gezond eetpatroon past, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. ABS benadrukt daarbij ook dat het gebruik van hormonen in de vleesveehouderij sinds 1988 verboden is en dat hierop streng wordt gecontroleerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden