Shutterstock

Inside Varkens

Duitse varkensprijs blijft koeltjes in bomvolle markt

24 Juni 2020 - Chanti Oussoren

De Duitse varkensprijs (VEZG) blijft deze week onveranderd. Dit is een grote meevaller, gezien de sluiting van het Duitse vleesconcern Tönnies in Rheda-Wiedenbrück voor...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VEZG-notering is ondertussen al 6 weken stabiel op €1,66 per kilo. Dat de notering ook deze week onveranderd blijft, is een positieve constatering. Handelaren in Nederland vreesden voor een verlaging, gezien de trammelant bij Tönnies rondom coronabesmettingen.

De slachtlocatie van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück werd op 17 juni voor minimaal 2 weken gesloten in verband met grootschalige besmettingsaantallen onder personeelsleden. Inmiddels heeft het besmettingsaantal al de 1.500 gepasseerd. 

Effect op slachtcijfers
De sluiting van Tönnies leidt tot een oplopende achterstand in slachtingen. Wekelijks worden er gemiddeld zo'n 140.000 varkens geslacht. De eerste effecten uiten zich in het Duitse slachtcijfer. Vorige week werden er in Duitsland circa 850.000 varkens geslacht. Dit is relatief weinig, maar tegelijkertijd niet extreem laag. De verwachting is dat het slachtcijfer in de komende week verder gaat afnemen en daarmee dreigt een overaanbod. Vooralsnog blijft de varkensprijs vrij koeltjes onder de situatie. 

Europese varkensprijzen
De varkensprijzen in de belangrijkste varkenslanden van Europe blijven het stabiele beeld van de afgelopen weken vasthouden. Wederom vertoont alleen de Spaanse notering een lichte stijging, terwijl de rest van de Europese varkensprijzen op hetzelfde niveau blijven hangen. 

Hierdoor loopt de Spaanse varkensprijs steeds meer uit. Deze week noteert de prijs op €1,74 en komt hiermee 10 cent hoger uit dan de Deense notering die op plek 2 staat. Tot voorkort waren de rollen omgedraaid. Mogelijk heeft de Spaanse opleving te maken met het feit dat zij extreem goede exportcijfers naar China kunnen weerleggen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden