Abdalrhman Usama / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Tönnies gaat ook in Weißenfels massatest doen

30 Juni 2020 - Chanti Oussoren

Zolang Tönnies geen plan heeft hoe de processen te hervatten, blijft het slachtproces op de locatie in Rheda-Wiedenbrück stilstaan, zo kondigde de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen gisteren (29 juni) aan. Tevens gaat het bedrijf alle personeelsleden testen op haar locatie in Weißenfels, vanwege een positieve testuitkomst bij een werknemer.

De fabriek van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück is sinds 17 juni gesloten in verband met grootschalige coronabesmettingen onder het personeel. Naar verluidt zijn inmiddels bijna 1.400 van de in totaal ongeveer 7.000 werknemers in de afgelopen weken besmet, waarvan het merendeel arbeidskrachten uit Zuidoost-Europa betreft.

Voordat de activiteiten op de locatie mogen worden hervat, wordt er verwacht dat Tönnies met een plan komt over de waarborging van de gezondheid en veiligheid van haar arbeidskrachten. In dit plan moet nader worden uitgelegd hoe een nieuwe verspreiding van het coronavirus kan worden voorkomen. Hierbij gaat het onder meer om het ombouwen van het ventilatiesysteem in koelingsruimtes.

Stroeve afzet
Het sluiten van de grote Duitse vleesfabriek zorgt voor strubbelingen in de afzetmogelijkheid van varkens. Voor zo'n 70.000 varkens per week kunnen varkenshouders nauwelijks afzetmogelijkheden vinden. De Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner, roept de sector daarom op om zo flexibel mogelijk te reageren op de situatie. Volgens haar zijn de zorgen onder de varkenshouders begrijpelijk en daarom is het belangrijk om de slachtcapaciteit op andere locaties zoveel mogelijk te benutten, en vooral dat het slachten indien mogelijk wordt uitgesteld.

Klöckner adviseert tevens om de productie van varkens te verminderen en de stallen niet optimaal te vullen. "Natuurlijk kun je niet zomaar de schakeling van het productieproces omzetten, maar de stallen niet volledig te vullen is momenteel een slimme aanpak."

Weißenfels gaat ook testen
De fabriek in Weißenfels, het grootste slachthuis in Saksen Anhalt, gaat ook al haar werknemers testen op het coronavirus. Dit naar aanleiding van een positieve uitkomst op een test van een werknemer die in juni voor de aanvang van de dienst werd getest. Mogelijke contactpersonen konden niet worden geïdentificeerd en daarom werd er besloten een massatest te laten uitvoeren, met als doel om grootschalige besmetting uit te kunnen sluiten.

De test zou vandaag moeten beginnen en alle werknemers zullen worden getest. Bij de vleesfabriek werken circa 2.200 werknemers. In mei heeft er eerder een massatest plaatsgevonden bij de locatie in Weißenfels. Deze test was preventief en vrijwillig en leverde enkel negatieve testresultaten op. Het is echter afwachten wat de uitkomsten van deze test gaan zijn en wat voor invloed dit op de varkensmarkt zal hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden