Alex Yeung / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

China brengt varkensvlees uit voorraad op de markt

10 Juli 2020 - Chanti Oussoren

China gaat vandaag (10 juli) meer bevroren varkensvlees uit haar staatsreserves op de markt brengen. Dit om de prijsstijgingen te beperken nadat de prijzen in juni fors toenamen, mede als gevolg van de coronacrisis.

Volgens een verklaring van het China Merchandise Reserve Management Center verkoopt het land vandaag 20.000 ton varkensvlees. Dit vlees is afkomstig van de vleesreserves van de Chinese overheid. Op 23 juni werd er ook een grote hoeveelheid van circa 23.000 ton, varkensvlees aangeboden vanuit de staatsreserves. Hiermee staat de totale verkoop van bevroren varkensvlees dit jaar op 430.000 ton.

China stelt de staatsreserves beschikbaar vanwege de hard stijgende prijzen. In juni namen de binnenlandse groothandelprijzen voor varkensvlees met maar liefst 16% toe, de grootse maandelijkse toename sinds oktober.

Importban
De Chinese prijzen voor varkensvlees waren al hoog in verband met de gekrompen binnenlandse varkensstapel als gevolg van uitbraken van de Afrikaanse varkenspest. China heeft daarnaast te kampen met grootschalige coronabesmettingen onder personeel, waardoor de import vanuit meerdere slachthuizen is stopgezet. Door deze importstop is het varkensvlees nog schaarser geworden en zijn de prijzen flink gestegen. De importban geldt voor meerdere Europese- en Braziliaanse slachterijen en ook Nederlandse slachterijen ontkomen niet aan het exportverbod.

Het op de markt brengen van de staatsreserves is gezien de prijsstijgingen te verklaren. Daarentegen is de verkoop opvallend, gezien de importban waar het land mee kampt. Aangezien het land de invoer van tientallen overzeese producenten heeft stopgezet en haar bevroren voorraad nu verder verdunt. Het is niet bekend hoe hoog de Chinese staatsreserves van varkensvlees werkelijk zijn, dus wellicht heeft China daarin voldoende speling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden