Shutterstock

Nieuws Varkensexport

Duitsland eist gelijk speelveld in bigcastratie

6 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse Boerenbond (DBV) eist een gelijk speelveld als het gaat om houderij-eisen bij de import van biggen binnen de EU. Dit geldt in het bijzonder voor de manier van verdoven bij het castreren op Deense en Nederlandse bedrijven, de grootste exporteurs van biggen naar Duitsland.

Dat zei de voorzitter van de Duitse Boerenbond, Joachim Rukwied, deze week. Jaarlijks gaan er 6 miljoen Deense en 4 miljoen Nederlandse biggen de Duitse grens over. DBV eist nu bindende en vooral uniforme eisen als het gaat om dierenwelzijn voor alle landen in de EU.

Verschil in kostprijs per big
Vanaf 1 januari 2021 moet er in Duitsland volledig verdoofd worden, terwijl in Nederland en Denemarken lokaal verdoven volstaat. Immunocastratie en beren mesten zijn de enige alternatieven voor de Duitse varkenshouder. Lokaal verdoven kost minder tijd en geld. Volgens kenners bedraagt het verschil in kostprijs per big  €,170. Aan de vernieuwde Duitse regelgeving ging een jarenlange verhitte discussie vooraf.

Niet onderhandelen
Rukwied zegt in een persverklaring: "Onze dierenwelzijnsnormen maken deel uit van een hoge standaard in vleesproductie. Het is een kwestie van geloofwaardigheid. Onze varkenshouders eisen een bindende, systeembrede lijst van goedgekeurde procedures die voldoen aan de eisen van de Duitse dierenwelzijnswetgeving." 

"Vooral marktpartners in de vleesindustrie en in de levensmiddelenhandel zijn verantwoordelijk. Vanuit ons oogpunt kan er niet onderhandeld worden over de verdovingsmethode als die in strijd is met de Duitse wetgeving en over fokmateriaal dat niet aan onze wetgeving voldoet op dit punt."

Fransen willen helemaal stoppen
Vanuit Frankrijk komt het nieuws dat een groot deel van de Franse varkenshouderij producentenorganisaties en vleesondernemingen overweegt om per 1 januari 2022 helemaal te stoppen met castreren en alleen nog beren te mesten. Dit is een reactie op stappen van het Franse ministerie van Landbouw in die richting, zo meldt Agrarheute. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden