umphery / Shutterstock.com

Nieuws China

'Miljoenen varkens dood bij overstromingen China'

10 Augustus 2020 - Wouter Baan

Overstromingen in China hebben mogelijk geleid tot miljoenen dode varkens. Ook op andere fronten is de Aziatische grootmacht keihard getroffen.  

De overstromingen begonnen halverwege juni en zijn begin augustus nog altijd niet onder controle. Hoewel waterrampen in China in deze tijd van het jaar niet ongewoon zijn, is het dit jaar extreem te noemen. Er wordt gesproken over de zwaarste overstromingen sinds 1998. Het probleemgebied loopt van het zuidwesten tot de oostkust van het land. Ondertussen zijn tientallen miljoenen mensen geëvacueerd.

Volgens het Chinese ministerie van noodhulp loopt de schade op tot $21 miljard, als gevolg van onder meer gewasschade, kapotte wegen en gebouwen. Na de coronacrisis betekent dit opnieuw een flinke tegenvaller voor het land met tweede economie van de wereld. Ook de agrarische sector is hard geraakt. Een groot gedeelte van de rijstteelt is mislukt en dat geldt ook voor de maisoogsten en andere gewassen.  

5% van varkensstapel verdronken 
Ook de veehouderij krijgt klappen. Ping Chew, hoofdanalist bij de Rabobank-research in Azië, weet van sectorramingen dat er mogelijk 20 miljoen varkens zijn verdronken in de afgelopen weken. Op de totale Chinese varkensstapel van 340 miljoen komt dit neer op 5%. De komende maanden moet blijken hoe groot de schadepost precies is, maar de eerste ramingen zien er niet goed uit.

De Rabobank-analist verwacht dat de varkensprijs hierdoor voorlopig op een hoog niveau blijft. Sinds half mei is sprake van een stijgende trend, ingegeven door de overstromingen die toen opspeelden. Sinds enkele weken is de varkensprijs afgevlakt, vandaag (maandag 10 augustus) noteerde het landelijk gemiddelde 37,30 yuan per kilo. Omgerekend komt dat neer op €4,55. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

China
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden