Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Grote varkensintegratie VS gooit handdoek in de ring

11 Augustus 2020

Maxwell Foods, een van de grootste varkensintegraties in de Verenigde Staten, heeft besloten het bedrijf met 54.000 zeugen te stoppen. Volgens het bedrijf is het onhoudbaar om de activiteiten voort te zetten gezien de financiële verliezen die er naar verwachting aan komen.

De keuze om het bedrijf na meer dan 31 jaar stop te zetten, is gebaseerd op de huidige marktsituatie en het gebrek aan een koper voor het bedrijf. Door de verwachte financiële verliezen die in verband staan met de coronacrisis is het niet mogelijk om het bedrijf gezond te kunnen voortzetten. "De aanhoudend lage prijzen die voor ons product worden betaald, samen met de gevolgen van de coronacrisis, maken de huidige en verwachte financiële verliezen onhoudbaar voor ons om te blijven opereren", zo schreef het Maxwell Foods in een verklaring.

Naar verwachting heeft het bedrijf medio 2021 al haar activiteiten stilgelegd. The North Carolina Pork Council (NCPC) geeft in een verklaring aan het besluit te betreuren. "We zijn diep bedroefd dat de aanhoudende en onhoudbare economische omstandigheden betekenen dat Maxwell Foods de moeilijke beslissing moet nemen om de productie van varkens medio 2021 stop te zetten."

Grote producent
Maxwell Foods telde in dezelfde periode vorig jaar maar liefst 100.000 zeugen en was hiermee 1 van de grootste varkensfokkers van het land. Eind vorig jaar werden er een circa 46.000 zeugen verkocht aan de Clemens Group uit Hatfield. Het bedrijf is vanaf 6 august bezig om de productie geleidelijk aan stop te zetten, de overige 54.000 zeugen die het bedrijf nog heeft, zullen worden geruimd. Naar verwachting zullen alle activiteiten medio 2021 geheel gestopt zijn. Door het transitieproces hoopt de NCPC dat de huidige werknemers andere banen in de veehouderij kunnen vinden.

Fors minder worpen
Het is de eerste keer dat er een grote zeugenhouder in de VS de bedrijfsactiviteiten stop zet. "Voorheen werden dergelijke bedrijven altijd overgenomen, hierbij denkende aan IE Smithfield Foods, JBS en bijvoorbeeld Cargill", zo reageerde Jim Long, CEO en president van varkensgeneticaproducent Genesus, op de verklaring dat het bedrijf gaat stoppen. 

De varkensproductie in de VS neemt momenteel hard af. Tussen december 2019 en juni 2020 is het aantal fokzeugen op 150.000 stuks gestagneerd. Het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelde in haar rapport van 1 juni een afname van maar liefst 5% in het aantal worpen. Dit komt neer op wekelijks zo'n 150.000 minder worpen. 

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Baconprijs all time high in VS en Canada

Nieuws Varkensvlees

Baconprijs all time high in VS en Canada

AVP verspreidt zich rap in Dominicaanse Republiek

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP verspreidt zich rap in Dominicaanse Republiek

Afrikaanse varkenspest nadert Verenigde Staten

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest nadert Verenigde Staten

Smithfield stopt de slacht op locatie in Virginia

Nieuws Varkens

Smithfield stopt de slacht op locatie in Virginia

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief