POV

Interview Linda Jansen

'Krimp in de sector zorgt voor betere varkensprijs'

17 Augustus 2020 - Erik Colenbrander - 11 reacties

POV voorzitter Linda Janssen zet, eenmaal terug van vakantie, de agenda voor de komende maanden op een rij: "Ik verwacht een krimp van 10% in de varkenssector, maar het is nu ook tijd voor vitalisering van de varkenshouderij, door overheidsbeleid in plaats van alleen maar krimp."

De kwestie van het verdoofd castreren kan de agenda zomaar gaan domineren de komende maanden. Duitsland heeft vorige week namelijk aangekondigd van haar grootste leveranciers van biggen, Nederland en Denemarken, te verwachten dat er op dezelfde manier wordt gewerkt als in Duitsland, dat volledig verdoven per 1 januari 2021 verplicht stelt. Het verschil in kostprijs zou zeker €1,5 per big bedragen.

Is dit een storm in een glas water of wordt de soep niet zo heet gegeten als opgediend?
"Er is zeker overleg nodig. Tot nu toe is het uitgangspunt altijd geweest dat EU landen elkaars methoden respecteren. Maar blijkbaar denkt Duitsland er nu anders over. En laat er geen misverstand over bestaan, ook de POV wil op termijn helemaal stoppen met castreren. Maar de markt moet er wel aan toe zijn."

Over dierenwelzijn gesproken: hoe doorstaat de varkenshouderij de ongekende hittegolf van de afgelopen weken?
"Vorig jaar begon de bloedhete periode eerder, al in juli. En we hebben veel geleerd in een paar jaar tijd. Ik ben er trots op hoeveel varkenshouders hebben geïnvesteerd in hittestress preventie. Er is nu veel meer kennis over het aanpassen van het voerregime en er is veel meer ventilatie –en verkoelingscapaciteit, vergeleken met een paar jaar geleden."

En hoe gaat het met het transport naar de slachterij?
"Ook daarin zijn flinke stappen gezet. Het hitteprotocol is in overleg met minister en ketenpartners zoals Vee & Logistiek aangescherpt. Geconditioneerde wagens lossen later dan open wagens, om zo een voorbeeld te noemen. En er wordt natuurlijk niet op het heetst van de dag aangevoerd. Ook onderweg verloopt het transport goed. Althans, ons zijn tot nu toe geen probleemgevallen bekend. Biggentransport, met name over grotere afstand, komt wel in het gedrang bij temperaturen van 35 graden."

Is de ongekende hittegolf er mede debat aan dat de prijzen fors zijn gedaald?
"Dat speelt nauwelijks een rol. De corona besmettingen in de slachterijen hebben de prijsdaling in gang gezet. Het stabiliseert nu gelukkig weer. Aanvankelijk leek de varkensmarkt juist verrassend goed op de coronapandemie te reageren. Maar nu gebruikt China het in de handelspolitiek. Zo zie je maar weer, van hoeveel aspecten de prijsvorming van China afhankelijk is. Zolang de Chinezen West-Europese slachterijen verbieden te exporteren, zal het prijsniveau van voor de coronacrisis niet terugkeren. Maar desondanks ben ik toch optimistisch."

Echt waar? Maar er zijn toch aanwijzingen dat de grootste impact van de Afrikaanse varkenspest achter de rug is en de Chinese varkensstapel weer groeit?
"Mijn optimisme heeft vooral te maken met het dalende aanbod in Nederland en betere positionering van ons Nederlandse varken en varkensvlees. Tot nu toe werd er van 8% krimp uitgegaan als gevolg van de warme sanering varkenshouderij. Maar de krimp wordt waarschijnlijk 10% omdat de overheid extra budget heeft gereserveerd. Wij roepen van begin af aan dat de overheid de animo niet moet overdrijven. Of bedrijven daadwerkelijk deelnemen moet binnenkort blijken. Het is nu de tijd dat de handtekeningen worden gezet.

Vanaf nu is het ook de tijd dat de overheid deel twee van het vitaliseringsplan varkenshouderij ter hand neemt in plaats van alleen maar over krimp te praten en stikstofruimte af te nemen. Innovatie, export en handel stimuleren. Promotie van het Holland Varken is een veelbelovend initiatief, waarin het ministerie van LNV ook een belangrijke rol heeft."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
regelbedenker 17 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10888803/krimp-in-de-sector-zorgt-voor-betere-varkensprijs]‘Krimp in de sector zorgt voor betere varkensprijs’ [/url]
Teveel te maken met lto, je ziet het overal om je heen, hoe zwakker de sector gemaakt wordt, dus krimp, hoe kleiner het verdienmodel wordt, de prijs wordt niet hier gemaakt, maar elders, krimp hier geeft enkel een hogere kostprijs, dus nog een snellere krimp, hoe dom kun je zijn als belangenbehartiger om deze onzin te verkondigen, ik ben blij dat ik geen varkenshouder ben!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pietje1 17 Augustus 2020
Regelbedenker heeft dus duidelijk geen belang bij krimp van de veestapel en daarom is deze reactie zeer waarschijnlijk niet oprecht
Lever 17 Augustus 2020
Je hebt gelijk Piet je kunt zien dat regelbedenker een meelifter is en geen ondernemer. Zit waarschijnlijk deze reactie te type terwijl hij zijn leaseauto die betaald is door de boer maar weer eens langs de kant van de weg heeft gezet om zometeen een tukkie te doen.
regelbedenker 17 Augustus 2020
Haha, Pietje en lever, verklaar nader, ik ben inhoudelijk ingegaan op de feiten, jullie blazen maar wat. Verklaar nader, waarom is inkrimpen goed?
akkertje 17 Augustus 2020
"jullie blazen maar wat. Verklaar nader, waarom is inkrimpen goed? "
Het lijkt me niet dat de varkensprijs gaat reageren op krimp. Maar wel andere prijzen. Bij 25-30% krimp gaan de mestafzetkosten naar nul. Dat is maar iets van 10% van de productiekosten denk ik. Maar toch al snel per arbeidskracht een heel of een half jaarinkomen. Als akkerbouwer heb ik belang bij dat er geen krimp komt. Voor veel akkerbouwers is mestafname een half jaarinkomen in de plus. En alle reststromen worden best betaald door de intensieve veehouderij. Wat zou er van de bietenpulpprijs overblijven zonder intensieve veehouderij? En het saldo van baktarwe kan niet op tegen dat van voertarwe. Onbeperkte afzet en bijna nul kwaliteitseisen! Ik spreek denk ik namens alle akkerbouwers spreek als ik mijn grote trots en diep respect uitspreek voor jullie. En namens alle voerleveranciers, etc. Stug doorgaan mannen!!!!
regelbedenker 17 Augustus 2020
akkertje is het dus gewoon met me eens, het hele verdienmodel van de landbouw gaat naar de klote met inkrimpen, bedankt
Abonnee
Gerrit 17 Augustus 2020
Inkrimpen is prima mits het zo gebeurt zoals nu via een vrijwillige opkoopregeling. Varkenssector vergrijst in razend tempo.
Het gevecht om de ruimte gaat hoe dan ook door. Natuur, asfalt en bouw blijven ruimte souperen.
Minder dieren is minder mest en grotere concurrentie in de periferie.
akkertje 17 Augustus 2020
"akkertje is het dus gewoon met me eens, het hele verdienmodel van de landbouw gaat naar de klote met inkrimpen. " Welnee, krimp is helemaal niet altijd ongunstig. Het tegenovergestelde is zo: al decennia is het mantra van de landbouw dat de mogelijkheid om groei te hebben heilig is. Grondgebondenheid (zoals in Dld) zou de ontwikkelingsruimte beperken en is "succesvol" geblokkeerd. En wie heriinert zich niet de nacht van Braks? Er werd een stop aangekondigd door de minister op mestruimte en veel gemeentehuizen in het zuiden waren tot 12 uur 's-avonds open zodat boeren er nog snel een hoop mest bij konden jassen. Lachen toch !?! Want groei zou kostprijsverlagend zijn. De landbouwlobby heeft stelselmatig gekozen voor dure technische oplossingen om maar nul ontwikkelingsruimte in te leveren. Dure oplossingen met een mega verhoging van de kostprijs als gevolg.
Abonnee
DAPPERE BELG 21 Augustus 2020
wat gaan al de toeleveranciers doen , daar wordt het verdienmodel weg gehaald , niet bij de blijvers , die worden er beter van , let wel , u en ik werken op de wereldmarkt , pieken en dalen ,
WAAROM geeft krimp kostprijsverhoging , leg me dat is uit ?
regelbedenker 22 Augustus 2020
kijk wat er met de vleesstieren gebeurd is, 30 jaar geleden zat er zowat iedere stad een stieren slachterij, waar moet je heden te dagen met een vleesstier heeft, daar is precies aangetoond wat er gebeurd als de sector gaat krimpen, dan word de sector dus helemaal het land uitgejaagd!
Joep 26 Augustus 2020
Toeleveranciers zitten al decennia in het buitenland. Maakt u zich daar vooral geen zorgen over. Die hebben de winst verdient bij de Nederlandse boer iinhet buitenland bij de concurrenten van de Nederlandse boer geïnvesteerd. Met als gevolg dat we nu zoveel last van die concurrenten uit het buitenland daarom praten we nu over krimp van de veestapel om zo de druk wat van de ketel af te laten waardoor de kostprijs voor de Nederlandse boer kan dalen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden