Shutterstock

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

AVP in Polen nog lang niet onder controle

18 Augustus 2020 - Chanti Oussoren

Al enkele jaren heerst de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen. Het land blijft besmette wilde zwijnen detecteren en ook onder gehouden varkens zijn er dit jaar meerdere uitbraken geweest. Recentelijk zijn er weer 2 nieuwe AVP-besmettingen onder gehouden varkens boven water gekomen.

Al meer dan 5 jaar kampt Polen met AVP. Het virus is destijds via wilde zwijnen vanuit Oekraïne het land in gekomen. Sindsdien heeft Polen het  niet voor elkaar gekregen om het virus uit te roeien. Door de jaren heen zijn er zowel wilde zwijnen als varkens op bedrijven gevonden die het virus bij zich droegen.

Tot vorig jaar heerste AVP vooral in het oosten van het land. Sinds november 2019 heeft het virus zich echter verspreid en is het ook in het westen gedetecteerd. Inmiddels zijn er niet alleen wilde zwijnen in het westen besmet maar zijn er ook varkensbedrijven die met besmettingen kampen, in juli stond de teller op 4 gevallen onder gehouden varkens.

Nieuwe besmettingen
Van controle over het virus in Polen is nog zeker geen sprake. In de eerste 5 maanden van 2020 zijn er 2.531 besmette wilde zwijnen gedetecteerd. Het aantal ligt hiermee al hoger dan over heel 2019, destijds waren er 2.477 gevallen.

De maatregelen rondom het coronavirus hebben mogelijk een bijdrage geleverd aan deze stijging. Door een verbod op het betreden van staatsbossen en nationale parken vanaf 3 april konden jagers tijdelijk enkel hun werkzaamheden verrichten buiten de gesloten gebieden.

Ook op varkensbedrijven lijkt de situatie steeds meer uit de hand te lopen. Recentelijk werden er wederom 2 nieuwe AVP-besmettingen gemeld. Een van deze besmettingen betrof een varkensbedrijf met bijna 2.000 varkens in het district Biłgoraj in Lublin. Het andere geval betrof een kleine boerderij op slechts 50 kilometer van de Duitse grens.

Geruimde varkens
Om verdere besmetting te voorkomen zijn alle varkens op de betreffende bedrijven geruimd. Volgens de statistieken ligt hiermee het aantal geruimde varkens in Polen sinds begin 2020 op circa 42.000. In vergelijking met de cijfers van vorig jaar is ook dit een aanzienlijke toename. De cijfers over geheel 2019 tonen een ruiming van circa 35.400 varkens bij een totaal van 48 uitbraken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden