Danish Crown

Nieuws Varkens

Corona verstoort Duits-Deense varkensstatistiek

24 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

In Denemarken is het aantal slachtvarkens met 11% gestegen in het tweede kwartaal van 2020. En in Duitsland groeide het aantal geslachte vleesvarkens in de ene deelstaat flink, terwijl de andere deelstaat juist een forse daling noteerde.

De Oost-Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt noteerde een groei van maar liefst 12,9%, terwijl de Duitse deelstaat met de meeste inwoners, Nordrhein-Westfalen, een krimp van bijna 10% noteerde. De grootste deelstaat in varkensvlees productie, Niedersachsen, noteerde een groei van 2%. Maar per saldo daalde het aantal varkensslachtingen in Duitsland in het eerste halfjaar met 0,6% licht.

Slachterij perikelen
Ongetwijfeld zijn de coronabeperkingen in en sluitingen van slachterijen in Duitsland en Denemarken de oorzaak van de afwijkende cijfers over de varkenspopulatie. Het varkensaanbod is verschoven van slachterijen met coronaproblemen naar slachterijen die verschoond bleven van met corona besmette medewerkers.

Ook in de Nederlandse slachterijen was er in de maand juli een effect van de coronacrisis merkbaar. Dit vertaalde zich in veel zwaarder geslachte varkens.

In Denemarken steeg het aantal slachtingen ten opzichte van een jaar eerder per saldo met 2,2%. Maar in 2019 was de krimp dan ook heel fors geweest. Vorig jaar daalde het aantal varkens slachtingen in Denemarken met 7,3% ten opzichte van 2018. Volgens de Deense semi-overheidsorganisatie Landbrug og Fødevarer is het sterk gestegen aantal aanwezige slachtvarkens op de bedrijven in het tweede kwartaal van 2020 het gevolg van de coronaperikelen in de Deense slachterijen in het tweede kwartaal van 2020.

Steeds meer Deense biggenexport
De groei van de Deense biggenexport gaat onverminderd door. In 2018 steeg het aantal geëxporteerde biggen tot 14 miljoen, om in 2019 te groeien naar ruim 14,5 miljoen. Maar ook in het eerste halfjaar van 2020 groeide de Deense biggenexport, met 1,5%.  Bovendien bleek het aantal drachtige zeugen per 1 juli 2020 ruim 2% groter dan een jaar eerder. Alles bij elkaar opgeteld telde Denemarken op 1 juli 2020 4,9% meer varkens dan op 1 juli 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden