CDU

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Duitsland lobbyt voor heropening Chinese markt

16 September 2020 - Chanti Oussoren

Duitsland is druk bezig met een lobby om de internationale export van varkensvlees weer mogelijk te maken. Vorige week werd de export stopgezet in verband met de vondst van Afrikaanse varkenspest (AVP).

Het Duitse ministerie van Landbouw is een mogelijke heropening van de Chinese markt druk aan het bespreken met Peking. De voornaamste doelstelling is hierbij de erkenning van het regionaliseringsprincipe, waarbij AVP-vrije zones nog wel varkensvlees mogen exporteren. Importcertificaten zullen hier dan op worden aangepast zodat export vanuit Duitsland buiten Europa ook weer mogelijk wordt, enkel vanuit Brandenburg zou er dan niet meer geëxporteerd mogen worden. 

Omdat het oorspronkelijk ging om de vondst van slechts 1 besmetting, waren werd verwacht dat export mogelijk weer toegestaan zou worden. De mogelijke vondst van nog 5 besmettingen, die gisteren (15 september) bekend werd gemaakt, beïnvloed de plannen negatief. Het enige positieve punt hierin is dat de besmettingen allemaal in de buurt van de eerste besmettingsdetectie plaatsvonden en dit nog steeds het regionaliseringsprincipe ondersteunt. 

Zorgen bevestigd
Dat er meer besmette wilde zwijnen zouden zijn gevonden, bevestigt de zorgen van veel varkenshouders omtrent verdere verspreiding van de ziekte. Inmiddels is er een 12 kilometer lange elektrische afrastering geplaatst rond de kernzone van het gebied. Het getroffen gebied, Spree-Neisse, en de 2 aangrenzende districten Dahme-Spreewald en Oder-Spree worden nu beschouwd als restrictiegebieden.

Volgens de autoriteiten zijn er circa 15.000 varkens op 50 varkensbedrijven in het restrictiegebied aanwezig. Het grootste bedrijf huisvest zo'n 5.000 varkens. De varkens mogen momenteel niet verplaatst worden, enkel uitzonderingen zijn toegestaan. Deze moeten worden toegestaan door veterinaire autoriteiten.

Instabiele afrastering
Volgens de Brandenburgse Landelijke Boerenvereniging (LBV) is het goed dat de prioriteiten liggen bij de bouw van een hekwerk. Wel is de vereniging van mening dat er een permanente omheining moet komen in plaats van een elektrisch hekwerk. Zij achten de huidige afrastering als onvoldoende, volgens de vereniging heeft het hek duidelijke openingen en is het niet stabiel genoeg. Henrik Wendorff, voorzitter van de LBV, roept dan ook op tot onmiddellijk optreden. "Het is essentieel om direct te reageren om niet achter de feiten aan te lopen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden