Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

13 AVP-besmettingen in Duitsland gevonden

21 September 2020 - Chanti Oussoren

Duitsland heeft de zoektocht naar wilde zwijnen fors geïntensiveerd nadat er sinds 10 september met Afrikaanse Varkenspest besmette wilde zwijnen zijn gevonden. Hoe verloopt de zoektocht momenteel en wat is de status van gevonden kadavers?

Sinds bekend werd dat er wilde zwijnen in Duitsland zijn die AVP bij zich dragen, wordt er druk gezocht naar meer gevallen. Inmiddels is het besmettingsaantal opgelopen tot 13, allemaal in de staat Brandenburg. Ook is het kerngebied uitgebreid, het gaat nu om een omvang van 60 kilometer en een oppervlakte van 15.000 hectare. Het bedreigde gebied blijft ongewijzigd en blijft in een straal van 20 tot 25 kilometer rond de vondst in Spree-Neisse.

Hoe wordt er gezocht?
In het Duitse Spree-Neisse wordt dagelijks door een groep van ongeveer 35 mensen gezocht naar wilde zwijnen. Wanneer er een kadaver wordt gevonden, dan wordt het gebied direct afgesloten en wordt de vondst bemonsterd. De komende dagen wordt de zoektocht ook uitgebreid naar het bedreigde gebied. Ook in Brussel wordt staat de uitbraak op de agenda. Vandaag (21 september) wordt in de Europese Commissie over de Afrikaanse Varkenspest overlegd.

Polen
AVP heeft zijn intrede gedaan in Duitsland via de grens met Polen, waar het virus al geruime tijd heerst. Recentelijk is het virus ook voor het eerst aangetroffen in het midden van Polen, waar zo'n 110 varkens op varkensbedrijven besmet blijken. Dit speelde zich af nabij de stad Laszkow. Tot dusver is dit de enige melding van AVP in het gebied. Het is een bijzondere ontwikkeling gezien er geen besmettingen onder wilde zwijnen in het gebied zijn gemeld, er wordt daarom aangenomen dat het virus zich via mensen heeft verspreid.

Het is niet de enige AVP-uitbraak in Polen die voor opschudding zorgde. Er zijn nog 2 uitbraken gemeld op varkenbedrijven. Een van de uitbraken betreft een groot bedrijf met bijna 1.900 varkens die allemaal zijn geruimd. Het bedrijf ligt aan de noordelijke rand van voormalige beperkingsgebieden, waar tot dusver dus ook nog geen besmette wilde zwijnen zijn gevonden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden