Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Populatie wilde zwijnen in VS een tikkende tijdbom

22 September 2020 - Chanti Oussoren

Nu in Duitsland de gemoederen rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP) hoog oplopen, nemen ook in andere landen de zorgen toe. In Amerika wordt gevreesd dat de populatie van wilde varkens een tikkende tijdbom is. In Canada vraagt de varkenssector de overheid zelfs om een groot bedrag te reserveren voor het geval de ziekte het land binnentreedt.

De groeiende populatie wilde zwijnen in Amerika is een tikkende tijdbom, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Het aantal wilde zwijnen neemt rap toe, wanneer AVP toe zou slaan dan is de situatie volgens experts nauwelijks te controleren.

In de afgelopen 3 decennia heeft de populatie wilde zwijnen zich van 17 naar minstens 39 staten verspreid. Volgens Texas Parks and Wildlife zijn er naar schatting meer dan 1,5 miljoen wilde zwijnen in Texas. Florida telt meer dan 500.000 wilde zwijnen en naar schatting zijn er tussen de 1 en 2 miljoen in het zuidoosten van de Verenigde Staten, zo meldt de Universiteit van Florida.

Volgens het USDA kost de varkenspopulatie de VS naar schatting zo'n $2,5 miljard per jaar aan schade- en controlekosten. "Aangezien de populatie wilde varkens zich in het hele land blijft uitbreiden, zullen deze schade, kosten en risico's alleen maar toenemen", voegde het USDA eraan toe.

Meer inspanningen
Naarmate de populatie verder groeit zijn er steeds meer inspanningen nodig om de situatie onder controle te houden. Volgens Ryan Brook, een bioloog die onderzoek doet naar varkens, is het aantal wilde zwijnen volledig uit de hand gelopen in Noord-Amerika en zijn er veel meer handelingen nodig om de groei van de populatie onder controle te houden.

In Canada wordt gevraagd om $50 miljoen
Ook in Canada zijn er grote zorgen rondom AVP. Er wordt gevreesd dat de ziekte ook daar aan de deur zal kloppen. Canadese varkensvleesproducenten hebben al een periode van grote zorgen achter de rug nadat de vleesverwerking grotendeels stil kwam te liggen in de coronacrisis. Nu ook de vrees omtrent AVP toeneemt, vragen zij de overheid  om een bedrag van $50 miljoen opzij te zetten, wat als een reserve kan dienen mocht AVP het land binnen dringen.

Rick Bergmann, voorzitter van The Canadion Pork Council, zegt dat Canadese varkensvleesproducenten en de overheid de afgelopen jaren al aanzienlijk hebben geïnvesteerd in preventiemaatregelen. Volgens hem zijn er landelijk al miljoenen dollars gespendeerd aan de optimalisatie van bioveiligheid op bedrijven. Volgens Bergmann is dit niet genoeg. "Er kan en moet meer worden gedaan, en daar is waar de vraag om $50 miljoen vandaan komt."

Situatie in Duitsland
Ondertussen wordt in Duitsland nog altijd druk gezocht naar wilde zwijnen. Het aantal bevestigde AVP-gevallen is inmiddels opgelopen tot 20 en alle gevallen betreffen wilde zwijnen in het gebied Brandenburg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden