Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Vrijstellingen voor oogsten in AVP-gebied

28 September 2020 - Chanti Oussoren

Het aantal wilde zwijnen in Duitsland met de Afrikaanse varkenspest (AVP) loopt verder op. Op varkensbedrijven blijft de varkensstapel tot dusver besmettingsvrij. Op het eerdere verbod op oogsten in AVP-gebieden worden nu vrijstellingen gegeven.

Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) heeft inmiddels 35 Duitse gevallen AVP bevestigd. Hiervan zijn 25 gedetecteerd in het district Oder-Spree. De overige 9 werden gevonden in het district Spree-Neisse. Varkensbedrijven zijn tot op heden nog vrij van AVP. Varkens in de getroffen gebieden mogen nog steeds niet worden verplaatst, uitzonderingen daar gelaten.

Vrijstellingen gebruik land- en bosbouw
Eerder al werd bekend dat in de risicovolle districten in het noordoosten van Duitsland, Spree-Neisse, Dahme-Spreewald en Oder-Spree, het gebruik van land- en bosbouw tot nader orde verboden is. In het bedreigde gebied worden nu vrijstellingen gegeven. Voordat deze vrijstelling wordt toegekend, moeten gebieden vooraf worden doorzocht door personen die in dienst zijn bij de overheid of door personen die onder officieel toezicht werken. Pas als het gebied officieel is goedgekeurd door het district, mag het land weer gebruikt worden.

Anna Heyer-Stuffer, Staatssecretaris van het Ministerie van Consumentenbescherming, laat weten dat de situatie ook na vrijgeving weer kan veranderen. "Mochten er weer AVP-gevallen worden aangetroffen buiten het huidige kerngebied, dan zullen we de regels van het kerngebied moeten uitbreiden."

Gebruik van speurhonden
Om zo effectief mogelijk te zoeken naar AVP-gbesmettingen heeft Duitsland een team van speurhonden samengesteld. De 4 honden hebben sinds vorige week in het district Oder-Spree gezocht naar wilde zwijnen, maar er zijn geen karkassen gevonden. Gistermiddag werd de zoektocht met speurhonden stopgezet. Volgens Petra Senger, officiële dierenarts van het district, is het gebrek aan vondsten gunstig. "Dit biedt meer bevestiging dat de situatie zich vooral afspeelt in het kerngebied".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden