Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP-situatie Duitsland dreigender dan verwacht

1 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

Gisteren (30 september) werd de vondst van 2 nieuwe besmettingen met Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland bevestigd. Omdat een van deze besmettingen in een nieuw district plaatsvond, is de situatie toch dreigender dan werd ingeschat.

Het is de besmetting in het district Märkisch Oderland, wat voorheen nog AVP vrij was, dat de zorgen doet toenemen. Het besmette wilde zwijn werd vlak bij de Duits-Poolse grens neergeschoten. De 2 uitbraken in Brandenburg worden los van elkaar beschouwd. Ook wordt gevreesd dat het virus in Duitsland zich al verder heeft verspreid dan wordt aangenomen.

In het district Märkisch Oderland wordt een voorlopig bedreigd gebied opgesteld met een straal van ongeveer 15 kilometer van de vondst. Het opnieuw definiëren van de kernzone krijgt momenteel prioriteit. Daarbij gelden ook tijdelijke beperkingen voor het gebruik van land- en bosbouw.

Internationale export
Met de verdere verspreiding van het virus nemen de internationale exportkansen van Duitsland verder af. Na de eerste vondsten van AVP, legden landen als China en de Fillippijnen hun varkensvleesimport vanuit Duitsland stil. Er werd sindsdien gelobbyd om China haar grenzen weer te laten openen, maar deze pogingen mochten niet baten. Nu er ook een derde district in Duitsland is met een AVP-besmetting, neemt de kans dat China akkoord gaat met het regionaliseringsprincipe, waarbij alleen AVP-vrije zones varkensvlees mogen exporteren, alsmaar verder af.

Permanent hek
De deelstaat Brandenburg wil €6 miljoen reserveren voor de plaatsing van permanente hekken. Hiervoor is de instemming van de begrotingscommissie van het deelstaatparlement vereist. Op korte termijn zal er een aanvraag worden voorbereid. Katrin Lange, Minister van financiën, bevestigde dit. "Er moet al het mogelijke worden gedaan om verdere verspreiding te voorkomen en om boeren in deze moeilijke situatie te ondersteunen."

Jacht
Ondertussen wordt de jacht in het oorspronkelijke kerngebied verder geïntensiveerd en mag er ook op moederzwijnen worden geschoten, dit is absoluut noodzakelijk volgens het ministerie in Potsdam. Daarbij worden mogelijk ook lokale jagers, die bekend zijn met het kerngebied, ingeschakeld. De verwachting is dat de minister van Consumentenbescherming, Ursula Nonnemacher, vandaag in een persconferentie meer bekend maken over de huidige situatie.

Brandenburg, Duitsland
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden