AL Robinson / Shutterstock.com

Nieuws Vleestaks

Naar plantaardig eiwit, als het loont

2 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Deze kabinetsperiode komt er geen vleestaks en geen BTW-verlaging op groenten, fruit en biologisch voedsel. Niemand die zich over deze uitspraak van minister Carola Schouten verwondert, maar komt het er in een volgende kabinetsperiode wel van?

Eerder dit jaar zei Schouten bij de presentatie van de plannen van True Animal Protein Price (TAPP) dat de invoering van de vleestaks een verkiezingsthema zou kunnen worden en dat herhaalde ze gisteren (donderdag 1 oktober) toen de Vaste Kamercommissie van LNV debatteerde over de eiwittransitie.

Hiermee doelt Schouten op structurele verandering die het resultaat zijn van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld economie, cultuur, technologie, instituties, natuur en milieu. Deze definitie van het woord 'transitie' past ook prima bij de verschuiving van dierlijk naar plantaardig eiwit. Van boerderij tot bord, van Farm to Fork, zoals de officiële EU voedselstrategie tot 2030 is genoemd. Zowel op het land als op het bord zal dierlijk eiwit minder belangrijk worden en plantaardig eiwit een grotere plaats innemen, als het aan de Europese Commissie ligt.

Maar wat 's lands grootste partij betreft, de VVD, moet iedere Nederlander nog steeds zelf kunnen kiezen en beslissen wat er op het bord ligt. Of dit nu een stukje vlees is of een vegetarische maaltijd. Onderscheid hierin maken door middel van subsidiëring is volgens de VVD een slecht idee. Natuurlijk is de partij voor een gezonde levensstijl, maar het is aan een ieder om daar zelf een afweging in te maken. Ook wil de partij oneerlijke concurrentie tussen agrarische bedrijven voorkomen, laat Tweede Kamerlid Helma Lodders van de VVD weten.

Verdienmodel
Supermarkten spelen een cruciale rol in de eiwittransitie. Zij bepalen wat er in de schappen wordt gelegd en tegen welke prijs. Lodders is teleurgesteld  over de stappen die hier tot nu toe zijn gezet om te verduurzamen. Volgens haar wordt er veel overlegd maar weinig concreet afgesproken als het gaat om de meerkosten die de veehouderij moet maken vanwege dierenwelzijnseisen en CO2-reductie te vergoeden. "Als er hogere duurzaamheidseisen worden gesteld, moet de boer daar ook voor betaald worden." Ook CDA'er Jaco Geurts hamerde op het grote belang van een goed verdienmodel. "Anders verandert er niets."

De slachterijen, verenigd in de belangenorganisatie COV, laat op een soortgelijke manier van zich horen. Niet langer wordt het idee van de vleestaks op voorhand naar de prullenbak verwezen. COV is voorstander van reële vleesprijzen, mits de meeropbrengst die 'uit de markt' komt, volledig terugvloeit naar de gehele keten en zo bijdraagt aan het compenseren van de extra kosten en investeringen die de sector pleegt in verduurzaming. De vleessector is bereid andere beprijzingsmechanismen (dan de vrije markt -red) verder te onderzoeken, luidt de reactie op de Kamerbrief die de minister deze week verstuurde over de eiwittransitie en de rol van de supermarkten.

Overheid en markt
Als het aan de oppositie in de Tweede Kamer ligt kan de eiwittransitie niet snel genoeg gaan. Dat zijn de partijen die overheidsbemoeienis geen vies woord vinden, zoals de PvdA. Uiteraard trekt de Partij van de Dieren er het hardst aan. Tot hun frustratie maakt de minister geen duidelijke keuze door ook te benadrukken dat vooral de consument bepaalt hoe snel de eiwittransitie gaat verlopen. Het is vooral een vraag-probleem. "Als er meer vraag is, krijg je trekkracht en gaan boeren ook echt om." De overheid kan en wil het proces wel stimuleren met bijvoorbeeld een omschakelingsfonds  en promotiecampagnes.

Duitse vleestaks
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer lijken de Duitse minister van landbouw aan hun zijde te hebben. Sinds de coronaproblemen in de slachthuizen in juni van dit jaar spreekt Julia Klöckner zich nadrukkelijker uit voor invoering van een vleestaks, waar al veel langer over wordt gedebatteerd in Duitsland. Die zou €0,40 per kilo moeten bedragen. Maar het grote verschil met de Nederlandse benadering is dat de Duitse minister van Landbouw van plan is de opbrengsten van deze heffing aan te wenden voor investeringen in welzijnsvriendelijke huisvesting in de Duitse veehouderij. In Nederland zijn de voorstanders van de invoering van de vleestaks, verenigd in de TAPP, van plan het belastinggeld te gebruiken voor BTW-verlaging op groenten en fruit. Wel willen ze agrarische sector betrekken bij de precieze besteding van de accijnzen op vlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Verbaasde burger 2 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889524/naar-plantaardig-eiwit-als-het-loont]Naar plantaardig eiwit, als het loont[/url]
Stelt de overheid hier nu eigenlijk dat vlees eten ongezond is en plantaardige (bewerkte) vleesvervangers eten niet? #rarezaak
Joep 2 Oktober 2020
Co2 uitstoot kilo varkensvlees 4,5kg
Retourtje met vliegtuig naar Athene 320 kg co2. Retourtje Athene staat gelijk aan 70 kg varkensvlees eten.
Joep 2 Oktober 2020
Dat komt door de lobby van de plant bases protein investors. Die hebben onder anderen Netflix film laten maken. Een van de investeerders in de film wil graag de grootste plantaardige eiwit fabrikant ter wereld worden en heeft 140 miljoen geïnvesteerd in een productie locatie.

In de film komen vega atleten voor die op hun retour zijn en vele van hen hebben sportcarriere beëindigende blessures opgelopen. Dus of het allemaal zo gezond is??? Wat zeker is dat het lichaam niet optimaal hersteld van luchamelijke inspanningen zonder dierlijke producten.

Het is een rare manier van subsidiëren van plant aardige eiwit miljonairs.
3 Oktober 2020
https://thepostmillennial.com/eat-meat-to-save-the-world
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden