Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Aantal AVP-besmettingen Duits-Poolse grens loopt op

12 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

De situatie rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland wordt alsmaar erger. In Märkisch-Oderland, het tweede kerngebied vlakbij de Duits-Poolse grens, is een nieuwe besmetting bevestigd. Ook zijn er door middel van drones meerdere zieke en dode dieren boven water gekomen in het district.

Dat de situatie ronden de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland erger was dan voorheen werd gedacht bleek al toen een tweede kerngebied werd opgesteld, namelijk in Märkisch-Oderland. Daar was tot voor kort nog slechts 1 besmetting gedetecteerd, maar inmiddels blijkt dat het daar niet bij blijft.

Het Friedrich Loeffler Institute (FLI) heeft eind vorige week 3 nieuwe besmettingen bij wilde zwijnen bevestigd. Een van deze besmettingen vond plaats in de tweede kernzone in Bleyen in het district Märkisch-Oderland. De overige 2 gevallen bevonden zich in Neuzelle in het district Oder-Spree, het oorspronkelijke kerngebied. In totaal staat het aantal bevestigde besmettingen onder wilde zwijnen op 53. Varkensbedrijven zijn tot op heden nog steeds vrij van het dodelijke virus.

Een tweede kernzone langs de Duits-Poolse grens is ingericht als gevolg van nieuwe besmettingen (Bron: msgiv.brandenburg.de)

AVP al langer in Märkisch-Oderland
Vooraf was er nog de hoop dat AVP vroegtijdig was ontdekt in Märkisch-Oderland en dat de situatie enigszins beheersbaar zou zijn. Dit blijkt niet het geval. Het gevonden karkas in Märkisch-Oderland lag vlakbij de plek waar het eerste besmette wilde zwijn werd ontdekt. Het karkas lag verstopt in de stuiken en het FLI schat in dat het daar al minimaal 4 weken lag. 

Hier blijft het niet bij, door middel van het inzetten van drones zijn er op het Oder-eiland bij Küstrin-Kiets, ook gelegen in het district Märkisch-Oderland, meerdere zieke dieren ontdekt. In totaal zijn er ongeveer 17 dode zwijnen ontdekt en zo'n 30 levende dieren, waarvan meerdere vermoedelijk ziek zijn. Volgens Thomas Behrendt, woordvoerder van het district, is de helft van de dieren al dood en de andere helft is overduidelijk ziek. "De dieren worden momenteel met drones geobserveerd, ingrijpen zou te gevaarlijk zijn omdat de zieke dieren erg agressief zijn", aldus Behrendt.

De laatste stand van de AVP-besmettingen tot en met 9 oktober 2020 (bron: fli.de)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden