Shutterstock

Nieuws Varkens

ABS slaat alarm: 'Sector verkeert in diepe crisis'

3 November 2020 - Chanti Oussoren

Het zijn spannende en onzekere tijden voor varkenshouders. Het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) slaat alarm en vraagt dringend om maatregelen die de varkenssector in Vlaanderen moeten ondersteunen.

De onzekerheid rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland en de wereldwijde coronacrisis verstoren de varkensketen. Afzetmogelijkheden zijn gestagneerd en er hangen honderduizenden vleesvarkens en biggen boven de markt.

Bart Vergote, woordvoerder bij ABS, beschrijft de situatie als nijpend en heel dringend. Hij ziet diverse gebeurtenissen tegelijk flink op de markt drukken. "De Vlaamse varkenssector heeft zwaar te lijden onder de wereldwijde stijgende grondstofprijzen, de coronacrisis, de lagere marktprijzen en de onzekere afzet."

Sociale bijdragen kwijtschelden
ABS roept overheden op om de sociale bijdragen voor de lopende en volgende kwartalen kwijt te schelden met behoudt van rechten. Hieronder vallen onder andere certificeringskosten, sanitaire bijdragen en FAVV-heffingen. Ook roept de organisatie op om zonder uitstel op Europees niveau de varkensmarkt te ondersteunen om zo de gevolgen van de marktverstoring door AVP en de coronacrisis te verkleinen.

"Wij roepen op om de hele varkensketen te helpen door tijdelijke interventie op de markt. Alleen door gerichte tussenkomsten kan wat cash worden gegenereerd, waardoor varkenshouders weer wat ademruimte krijgen om de dagelijkse bezigheden voort te zetten", aldus Vergote.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden