Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Aantal AVP-besmettingen in deelstaat Saksen loopt op

16 November 2020 - Chanti Oussoren

Eind oktober werd het eerste wilde zwijn in de Duitse deelstaat Saksen neergeschoten die met de Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet was. Er was hoop dat het een enkele besmetting betrof, maar inmiddels is duidelijk dat het daar niet bij blijft en zijn er nieuwe besmettingen gedetecteerd.

Eerder al werd er gevreesd voor een tweede besmetting in Saksen, maar dit bleek loos alarm. Inmiddels heeft het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) toch 2 andere besmettingen in de deelstaat bevestigd.

De gezamenlijk jacht, bestaande uit 11 zoekteams van ruim 150 mensen, heeft meerdere dode wilde zwijnen gevonden. Hiervan waren 2 kadavers met AVP besmet, zo meldt de uitkomst van het onderzoek.

Hoop tenietgedaan
De besmettingen lagen op circa 8 kilometer van de vondst van de eerste besmetting. Voorheen was er nog hoop dat de eerste besmetting een individueel geval betrof die vanuit Polen kwam, deze hoop verdwijnt met de nieuwe vondsten. Naar verwachting zal eind deze week het hele bedreigde gebied in Saksen worden doorzocht en zal bekend worden hoe ver het virus zich door Saksen heeft verspreid.

Uit de meest recente cijfers (van 13 november) van het FLI blijkt dat het totale aantal besmettingen in Duitsland inmiddels de 150 heeft bereikt. 

De meest actuele kaart met AVP-besmettingen. Bron: Friedrich Loeffler Instituut

Grensoverschrijdende samenwerking
Ondertussen zijn Duitsland, Polen en Tsjechië bezig met het plannen van een grensoverschrijdende samenwerking om de ziekte beter te kunnen bestrijden. Julia Klöckner, de Duitse landbouwminister, maakt bekend dat wederzijdse samenwerking tussen de landen is afgesproken, dit betreft zowel materiële ondersteuning als technische expertise.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden