Shutterstock

Inside Varkens

Veel Duitse zeugenhouders gooien handdoek in de ring

23 December 2020 - Chanti Oussoren

Duitsland telt dit jaar een stuk minder zeugenhouders dan vorig jaar, circa 400 ondernemers hebben de handdoek in de ring gegooid. Het aantal fokzeugen is ook fors gedaald, maar de gehele varkensstapel blijft daarentegen vrij stabiel.

In de loop van het jaar hebben steeds meer Duitse zeugenhouders de bedrijfsactiviteiten gestopt. Volgens het nationale instituut voor statistiek van Duitsland (Destatis) hebben in totaal circa 400 bedrijven de activiteiten stilgelegd. Op 3 november, de meest recente telling, waren er 6.800 zeugenhouders in Duitsland.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een afname van 5,6%. In de afgelopen jaren is het aantal zeugenhouders fors teruggezakt. Een decennium geleden lag het aantal bedrijven met zeugen namelijk nog op 15.600, meer dan 2 keer zo veel als het huidige aantal.

Ook minder fokzeugen
Ook het aantal fokzeugen is aanzienlijk gedaald ten opzichte van vorig jaar. De huidige zeugenstapel telt zo'n 1,69 miljoen stuks, een afname van 5,4%. De Duitse belangenorganisatie voor varkenshouders (ISN) schrijft de forse afname in het aantal zeugen deels toe aan een voorraadreductie. De slachtcijfers van fokzeugen liggen sinds september zo'n 20% hoger dan vorig jaar.

Geen daling van de varkensstapel
De daling in de gehele varkensstapel, waar al een aantal jaar sprake van is, zet daarentegen niet direct voort. Volgens Destatis waren er begin november 25,99 miljoen varkens in Duitsland en hiermee lig het aantal slechts 0,2% lager dan vorig jaar. Dit heeft alles te maken met de coronacrisis en de beperkingen die dit met zich mee heeft gebracht.

Door beperkte slacht- en snijcapaciteit konden er minder varkens worden geslacht en is het aantal vleesvarkens met 1,7% toegenomen tot 11,92 miljoen stuks. Vooral het aantal zwaardere varkens, boven de 110 kilo, ligt fors hoger dan vorig jaar. Dit jaar zijn er maar liefst 380.300 meer zwaardere varkens dan vorig jaar, wat neerkomt op een stijging van bijna 30%. Vooral in Nedersaksen zijn er meer vleesvarkens dan vorig jaar, dit vanwege de operationele storingen bij Tönnies door corona in Sögel, Vion en Emstek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden