Shutterstock

Inside Varkens

Fors meer Deense varkens aan slachthaak in 2020

1 Februari 2021 - Chanti Oussoren

In Denemarken is het aantal varkensslachtingen ondanks de coronacrisis behoorlijk toegenomen. De toename werd gestimuleerd door een sterkere varkensvleesexport richting Azië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal verwerkte Deense slachthuizen vorig jaar zo'n 4,5% meer varkens dan in 2019. Volgens de cijfers van de Deense overkoepelende organisatie voor landbouw en voedselindustrie (L&F) werden er circa 17,46 miljoen varkens geslacht.

Slachtcapaciteit tijdens corona
De toename is verwonderlijk gezien de coronacrisis en de tijdelijke sluiting van slachthuizen door coronabesmettingen onder het personeel. Ook de Deense vleesgigant Danish Crown kampte met beperkte capaciteit vanwege de coronacrisis. Niet alleen in Nederland en Duitsland was er een overaanbod aan vleesvarkens, ook in Denemarken hingen er veel varkens boven de markt. Danish Crown bracht daarom een B-prijs op de markt om het overaanbod te doen slinken.

Opbloeiende export richting Azië
De toename van het aantal slachtingen in Denemarken is wel enigszins te verklaren. De internationale varkensvleesexport vanuit Duitsland is grotendeels stil komen te liggen door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het land. Denemarken heeft hierop ingespeeld. De varkensvleesexport richting Azië bloeide op. Er kon fors meer varkensvlees worden uitgevoerd en de biggen- en vleesvarkensexport richting Duitsland zakte naar beneden. Doordat het binnenlands aanbod toenam, kon er goed op de Chinese vraag worden ingespeeld. Mede dankzij de export richting Azië boekte Danish Crown een recordwinst, en dat tijdens de coronacrisis.

Varkensstapel
Niet alleen het aantal slachtingen was hoger, ook de varkensstapel is gegroeid. Bij de meest recente telling, op 13 oktober, telde de varkensstapel circa 13,4 miljoen stuks. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder is dat een toename van maar liefst 6,1%. Inzoomend op specifiek de zeugenstapel wordt er een groei van 4% geconstateerd en nam het aantal zeugen toe tot 1,27 miljoen.

Varkensprijs
Wanneer we kijken naar het verloop van de Deens varkensprijs afgelopen jaar, dan zien we een vergelijkbare ontwikkeling als in andere belangrijke varkenslanden in Europa. De varkensprijs ging begin 2020 goed van start en de Deense prijs overtrof in maart de grens van €2 per kilo. 

Sindsdien ging de prijs bergafwaarts door de stroevere marktomstandigheden. Denemarken was koploper in de ISN prijsvergelijker, maar begin juni kwam daar verandering in. Spanje stootte Denemarken van de troon en ging aan kop.

Even later zakte de Deense varkensprijs zelfs terug naar een derde plek en moest plaats maken voor Frankrijk. Inmiddels heeft de Deense notering zich enigszins herpakt en noteert het samen met Spanje een gedeelde eerste plaats in de prijsvergelijker op €1,46 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden