Danish Crown

Nieuws Varkensmarkt

Danish Crown komt met B-prijs voor overaanbod

16 November 2020 - Wouter Baan

Omdat de locaties van Danish Crown met slachtrijpe varkens worden overspoeld, heeft het Deense vleesconcern besloten om een B-prijs in het leven te roepen. Dit houdt in dat het overaanbod vanaf december tegen een lager prijsniveau wordt afgerekend.

Het overaanbod varkens bij Danish Crown is een gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland sinds medio september. Daardoor bieden veel meer Deense varkenshouders hun varkens in eigen land aan. Exporteren naar Duitsland is prijstechnisch minder interessant door de enorme prijsval aldaar. Het aanbod is ondertussen zo groot dat er te weinig slachtcapaciteit is, naar verluidt is er een slachtachterstand van 350.000 vleesvarkens.

Danish Crown heeft daarom besloten de extra aangeboden varkens tegen een lagere prijs af te rekenen, zodat de normale aanvoer hier niet (of minder) de dupe van wordt. Vanaf 30 november komt de coöperatieve slachterij met een korting van 142 Deense kronen per varken, omgerekend komt dit neer op circa €20. De inhouding wordt voorlopig per maand vastgesteld en kan variëren.

Om de slachtachterstand weg te werken gaat Danish Crown ook het slachttempo opvoeren. In een van de slachthuizen gaan binnenkort ook 's avonds varkens worden geslacht. Dit moet wekelijks zorgen voor 14.000 meer varkens aan de haak. De bedoeling is ook om nog voor de jaarwisseling 400 extra medewerkers aan te nemen.

Druk op varkensprijs
Sinds kort mogen 2 slachtlocaties van Danish Crown niet meer exporteren naar China. Daardoor komt er meer druk op de Europese vleesmarkt, temeer omdat ook Duitse slachterijen de toegang tot het lucratieve China is ontzegd. De Deense slachterij geeft aan dat de vrieshuizen vol zitten, waardoor veel varkensvlees momenteel als 'vers' moet worden verkocht in Europa. Dit verklaart ook de recente prijsdruk in Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden