Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Meer dan 600 AVP-besmettingen Duitsland

2 Februari 2021 - Chanti Oussoren

Er zijn nog altijd veel zorgen rond de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. Het virus grijpt vooral in Brandenburg snel om zich heen. Dit is vooral te wijten aan onvolledige afrastering. Inmiddels heeft het aantal besmettingen onder wilde zwijnen de 600 overschreden. Ondertussen is Vietnam druk bezig met een vaccin.

Het aantal AVP-besmettingen onder wilde zwijnen in de deelstaat Brandenburg loopt hard op. Inmiddels heeft het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) 585 gevallen bevestigd in Brandenburg. In de deelstaat Saksen zijn 19 besmettingen gedetecteerd. De varkensstapel is tot op heden nog vrij van het dodelijke virus.

Getroffen gebieden beter afschermen
Om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen is het noodzaak om gebieden volledig te omheinen, met name de omheining bij de Duits-Poolse grens is belangrijk. Doordat de afrastering bij de grens niet volledig is, konden besmette wilde zwijnen via Polen steeds verder naar het westen trekken. Langs de Oder-Neisse grens in Brandenburg zou momenteel circa 100km hekwerk ontbreken van in totaal 250km.

Ook in Polen neemt de verspreiding van virus nog geen gas terug. Sinds begin 2021 zijn er bijna 50 nieuwe besmettingen gedetecteerd, waarvan veel zich in de buurt van Duitsland bevonden.

Jacht met nachtkijkers
Afgelopen vrijdag maakte het ministerie van Landbouw in Noordrijn-Westfalen bekend dat de jacht op wilde zwijnen nu ook 's nachts mogelijk is door middel van nachtkijkers. De mogelijkheid om op wilde zwijnen te jagen met behulp van nachtkijkers dient als extra ondersteuning en vindt plaats in afwachting van de geplande wijziging van de Federale Jachtwet.

Vietnam ontwikkelt vaccin
Er ontbreekt nog altijd een goedgekeurd vaccin tegen AVP, maar Vietnam boekt inmiddels positieve resultaten met het ontwikkelen van een vaccin. Tijdens testen van Navetco National Veterinary JSC, waarbij 72 varkens betrokken waren, werd een slagingspercentage van 100% behaald. Navetco is van plan om in het tweede kwartaal van 2021 te beginnen met productie van het vaccin.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden