Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Ook in Saksen lopen AVP-besmettingen verder op

8 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland grijpt nog steeds om zich heen. De afgelopen tijd werden er steeds nieuwe besmettingen gevonden in de deelstaat Brandenburg, maar inmiddels loopt ook het besmettingsaantal in Saksen verder op.

De situatie rondom AVP in Duitsland blijft gevaarlijk. De varkensstapel is tot op heden nog vrij van het virus, maar onder wilde zwijnen circuleert het virus snel. Er wordt actief gejaagd op wilde zwijnen en gezocht naar karkassen. Het aantal besmettingsdetecties loopt hierdoor hard op. Vooral in de deelstaat Brandenburg bleek het virus erg actief en werden er in hoog tempo nieuwe besmettingen bevestigd. In Saksen leek de situatie rustig, maar inmiddels zijn daar ook nieuwe karkassen gevonden.

Recentelijk zijn er 12 nieuwe besmettingen bevestigd in Saksen. De karkassen waren afkomstig uit Oost-Saksen en laten het totale aantal besmettingen in de deelstaat stijgen naar 31. In Brandenburg is het besmettingsaantal de 600 gepasseerd en zijn er tot op heden 610 wilde zwijnen met AVP ontdekt. Het totale besmettingsaantal in Duitsland loopt hiermee op tot 641.

Actief infectieproces
De nieuwe vondsten in Saksen liggen ten zuiden van het militaire oefenterrein Oberlausitz in het Niederspreer-vijvergebied, een groot natuurreservaat ten noordwesten van Neusorge. Het gebied is een natuurlijke habitat voor wilde zwijnen en is moeilijk toegankelijk vanwege de vele vijvers en dat het ingebed ligt in de heide. Petra Köpping, Duitse minister van Sociale Zaken, benadrukte zaterdag dat de nieuwe vondsten aantonen dat er gekampt wordt met een actief infectieproces in het bedreigde gebied.

De meest actuele kaart met AVP-besmettingen. Bron: Friedrich Loeffler Instituut.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden