Shutterstock

Nieuws Varkens

China heft exportban Brazilië gedeeltelijk op

12 Februari 2021 - Chanti Oussoren

Brazilië heeft over 2020 nieuwe records behaald in varkensvleesexport, en dat terwijl een aantal slachthuizen kampten met een exportverbod richting China. Inmiddels heeft China 3 slachthuizen weer van de zwarte lijst gehaald.

De Braziliaanse varkenssector kwam 2020 uit met mooie resultaten. De varkensvleesproductie en -export stonden op het punt om records te breken en dat is inmiddels ook gebeurd. De internationale verkoop van varkensvlees bedroeg in 2020 1,021 miljoen ton, 36,1% meer dan in 2019, toen er 750.300 ton werd geëxporteerd. De omzet bedroeg $2,27 miljard, een resultaat dat 42,2% hoger lag dan een jaar eerder.

De nieuwe records werden behaald ondanks dat meerdere slachthuizen kampten met een exportban richting China. Dit vanwege coronabesmettingen onder het personeel en de angst van China voor insleep van het coronavirus. Zo kampte ook Braziliaanse slachthuizen met exportbeperkingen.

Opheffing exportban
Eind december werd bekend dat China nog een Braziliaans slachthuis op de zwarte lijst zette. Het betrof de voornaamste locatie van Aurora in Chapecó, in de staat Santa Catarina. Hoewel er geen redenen werden meegedeeld, houdt het verbod waarschijnlijk verband met de vrees voor Covid-19.

Er blijkt wel licht aan het einde van de tunnel. Inmiddels heeft China het exportverbod van 3 Braziliaanse vleesfabrieken weer opgeheven, waaronder ook vleesgigant JBS. Het ministerie van Landbouw zei dat China nog steeds een verbod heeft op 2 Braziliaanse fabrieken.

Exportverbod van Rooi Meat
Ook een aantal Nederlandse slachthuizen ontkwamen niet aan de exportban en mochten tijdelijk geen varkensvlees naar China uitvoeren. Nederlandse varkensvleesverwerkers mochten tot voorkort allemaal weer exporteren richting China, maar Van Rooi ontving begin februari het bericht uit China dat de slachterij uit Helmond is geschorst voor de export van varkensvlees. De reden hiervoor blijkt een verkeerde koelinstelling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden