Shutterstock

Nieuws Varkens

Forse afname verwacht in varkensvleesexport EU

15 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Europese varkensvleesproductie en -export gaan dit jaar dalen, verwacht de Europese Commissie. De afname is gebaseerd op de Duitse exportbelemmeringen en de naar verwachting dalende Chinese importbehoefte.

De Europese Commissie (EC) verwacht dat de vraag naar Europees varkensvlees al op de korte termijn afneemt, zo valt te lezen in de termijnvooruitzichten van de EC. Volgens de Europese Commissie zal de totale varkensvleesproductie in Europa in 2021 uitkomen op circa 22,7 miljoen ton. In vergelijking met de productie van vorig jaar, zo'n 22,9 miljoen ton, is dit een afname van bijna 0,9%. In 2020 onderging de productie al een afname, mede door de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland.

De Europese varkensvleesexport wordt voor dit jaar geschat op 3,9 miljoen ton. Vorig jaar werd er nog 4,3 miljoen ton geëxporteerd en hiermee zal de export naar verwachting met 9,3% dalen.

Chinese import
De verwachte afname in varkensvleesproductie en -export is gebaseerd op de Chinese importbehoefte. China, de grootste varkensvleesproducent wereldwijd, is fors meer varkensvlees gaan importeren doordat de Afrikaanse varkenspest een groot deel van de binnenlandse varkensstapel verwoestte. Inmiddels is het land druk bezig met het herstel van de binnenlandse varkensstapel. Wanneer de Chinese varkensvleesproductie weer toeneemt, zal de importbehoefte dalen en omdat China de voornaamste bestemming is voor Europees varkensvlees is dit van grote invloed.

Exportbeperkingen
Ook de situatie in Duitsland draagt bij aan de prognose van de Europese Commissie. Doordat AVP bij wilde zwijnen is gevonden, zijn er internationale exportbeperkingen opgelegd en daardoor kan Duitsland momenteel geen varkensvlees exporteren naar China. Mede hierdoor zijn er vorig jaar fors minder varkens geslacht en werd zelfs het laagste niveau sinds 2007 bereikt. In 2019 was Duitsland nog de voornaamste Europese varkensvleesproducent met een aandeel van 23% gevolg door Spanje met een aandeel van 20%.

Afgelopen jaar is het binnen Europa vooral Spanje geweest die export richting China heeft verhoogd. Over de eerste 6 maanden werd de varkensvleesuitvoer maar liefst verdubbeld, en AVP in Duitsland heeft de Spaanse exportmogelijkheden richting China verder doen groeien. Over heel 2020 werd er maar liefst 111% meer varkensvlees geëxporteerd dan in 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden