Shutterstock

Nieuws Varkens

Europese varkenssector toont voorzichtig herstel

18 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Europese varkenssector heeft een lange tijd in een negatieve spiraal gezeten door stroeve marktomstandigheden, maar de eurocommissaris voor landbouw bevestigt dat de varkenssector tekenen van herstel vertoont.

De eurocommissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Janusz Wojciechowski, heeft een officiële brief gestuurd aan de verschillende ministers van Landbouw binnen de Europese Unie waarin hij verslag doet van de varkenssector.

Positieve signalen
In de brief wordt benadrukt dat de varkenssector zich heeft gestabiliseerd en tekenen van herstel vertoont ondanks de druk van de coronacrisis, de exportbeperkingen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland en de seizoensgebonden lagere vraag. Wojciechowski beschrijft de stijgende biggenprijzen, afname van het overaanbod varkens en de daling in de slachtgewichten als positieve signalen.

Interventie
De positieve signalen betekenen niet dat de varkensmarkt direct gaat opleven. "Er is tijd nodig om de impact van de positieve trend volledig te beoordelen. Interventie op de varkensvleesmarkt moet zorgvuldig worden overwegen, omdat de Europese varkenssector niet homogeen is en een eenduidige oplossing niet voor de hand ligt", zo staat in de brief.

Slachtcapaciteit in Saksen
Wel wordt benadrukt dat de situatie niet in alle Duitse lidstaten verbetert. De gebieden die door AVP getroffen worden, staan er vanzelfsprekend slechter voor. Recentelijk gaf de Saxon State Farmer Association (SLB) aan dat de slachtcapaciteit in Saksen het aanbod niet bij kan benen. Er kan slechts in een derde van de slachtbehoefte worden voorzien. Wolfram Günther, de Saksische minister van Landbouw, verklaarde dat de slachtcapaciteit al jaren niet toereikend is. De Saksische Boerenvereniging en het Ministerie van Landbouw willen de slachtcapaciteit verhogen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden