Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP voor het eerst ontdekt in Dahme-Spreewald

22 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland houdt de gemoederen al een tijd bezig. Er wordt intensief gejaagd en de besmettingsdetecties blijven verder oplopen. Inmiddels is het besmettingsaantal de 700 gepasseerd en is er voor het eerst een besmetting ontdekt in Dahme-Spreewald.

Momenteel staat de teller op 708 bevestigde besmettingen onder wilde zwijnen. De varkensstapel is nog altijd vrij van het virus. De meeste gevallen zijn afkomstig uit de deelstaat Brandenburg. Daar zijn maar liefst 660 besmette wilde zwijnen gedetecteerd. In Saksen zijn de overige 48 besmettingen gevonden.

Eerste vondst in Dahme-Spreewald
In het district Dahme-Spreewald is voor het eerst een besmetting ontdekt, bevestigde het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) afgelopen weekend. Het betreft een karkas van een pasgeboren jong dat werd gevonden in de directe omgeving van het district Oder-Spree, waar al meerdere besmettingen werden gedetecteerd. Het gaat weliswaar om de eerste vondst in het district Dahme-Spreewald, maar dat bevindt zich wel binnen de huidige kernzone. Het betreft kerngebied 3, wat zich uitstrekt over een oppervlakte van 2.100 hectaren in de districten Oder-Spree en Dahme-Spreewald. De vondst heeft daarom geen gevolgen voor de reeds bestaande beperkingszones in het gebied.

De dubbele afrastering van de 'witte zone', die de kerngebieden betreft, is in het district Dahme-Spreewald bijna voltooid. In Oder-Spree is het hekwerk al compleet. Het hekwerk bestaat uit zo'n 200 kilometer afrastering.

Onvrede over snelheid van de jacht
Voor veel boeren en jagers gaat de huidige aanpak niet snel genoeg. Er wordt gevreesd dat het moeilijk wordt om vanaf maart de wilde zwijnen populatie te verkleinen, omdat zeugen dan bronstig zijn.

Ook willen boeren duidelijkheid wanneer er, nadat de sneeuw is ontdooid, in de getroffen districten weer toegang tot de akkers wordt verleend. Half september hebben de autoriteiten namelijk het gebruik van landbouw- of bosbouwgebieden beperkt vanwege de noodzaak om AVP te bestrijden. Het gebruik van landbouw- of bosbouwgebieden mag officieel voor een periode van 6 maanden beperkt of verboden worden en deze periode is bijna verstreken. Het districtsbestuur belooft een richtlijn. Die moet volgens de Märkische Oderzeitung uiterlijk half maart beschikbaar zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden