David Tonelson / Shutterstock.com

Inside Varkens

Hoeveel varkensvlees eten Britten in 2021?

8 Maart 2021 - Chanti Oussoren

In het Verenigd Koninkrijk werd vorig jaar, ondanks de lockdown, meer varkensvlees verkocht dan in 2019. De sterke groei in retailverkoop kon de gemiste volumes richting de foodservice compenseren. Wat zijn de verwachtingen voor 2021?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van het Agriculture and Horticulture Development Board (ADHB) blijkt dat de Britse verkoop van varkensvlees het vorig jaar ondanks de coronacrisis niet slecht heeft gedaan. Doordat de horeca noodgedwongen de deuren moest sluiten door de lockdown vond er een verschuiving plaats en werd thuis meer varkensvlees geconsumeerd.

Sinds maart 2020 groeide de verkoop bij de detailhandel maandelijks en over het algemeen zijn de verkoopvolumes in het afgelopen jaar met 8,3% gestegen. Dit is circa 79.000 ton meer dan in 2019. De verkoop van worsten en spek realiseerde de hardste groei. Daar werd maar liefst 23.800 ton en 19.100 ton meer van verkocht. Deze toename komt doordat meer mensen thuis ontbijten en lunchen.

De verkoop van varkensvlees aan de horeca is naar schatting met 54% gedaald. De detailhandel heeft, in combinatie met een toename van het aantal afhaal- en bezorgdiensten, deze verliezen gecompenseerd. Eind 2020 lag de verkoop van varkensvlees zo'n 1% hoger dan in 2019.

Verwachting voor 2021
Het ADHB verwacht dat in de tweede helft van 2021 de situatie weer normaliseert. Er wordt verwacht dat de lockdown in het tweede halfjaar wat versoepelt en dat de verkoop richting de horeca dan weer zal toenemen. Volledig herstel tot het niveau van 2019 wordt echter niet verwacht. Dit onder meer omdat mensen waarschijnlijk deels thuis blijven werken en er minder op kantoor geluncht gaat worden. Naar verwachting wordt er in 2021 zo'n 2% minder varkensvlees verkocht dan vorig jaar. In vergelijking met 2019, waarin de coronacrisis nog geen rol speelde, zal het volume met 1% dalen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden