Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Duitsland voltooit hek van 138 kilometer tegen AVP

12 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Duitsland laat de teugels weer iets vieren voor wat betreft de strenge maatregelen in Oder-Spree en Dahme-Spreewald om Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Dat is mogelijk doordat het kerngebied rond de plaatsen Friedland en Grunow-Dammendorf ondertussen is omsloten door een massief hekwerk van 138 kilometer.

De witte zone in Oder-Spree en Dahme-Spreewald is klaar. Dit liet Anna Heyer Stuffer, hoofd van het crisisteam Afrikaanse varkenspest, afgelopen week weten. Doordat het grootste kerngebied nu omheind is met een hek van 138 kilometer, kunnen een aantal strenge maatregelen teruggedraaid worden. Zo is bijvoorbeeld bosbouw (met uitzondering van houtkap door grote machines) weer mogelijk. Ook zijn de meeste landbouwactiviteiten in het gebied weer toegestaan.

"Een gebied van circa 400 vierkante kilometer is nu afgezet. Het betekent dat we nu kunnen starten met het verwijderen van de enkele duizenden wilde zwijnen in het gebied om zo de infectieketen te doorbreken. Als een zwijn negatief getest wordt op Afrikaanse varkenspest, dan zal het vlees in de keten verkocht kunnen worden. Daarnaast schakelen we over van een fase met uitgebreide regels naar een fase waarin slechts kleine beperkingen gelden", schrijft Stuffer.

Vernielingen
Half december werd in de regio ook al een 'witte zone' geïntroduceerd, maar door herhaaldelijke vernielingen van het hek of het stelen van bepaalde elementen moesten de losgelaten maatregelen telkens teruggedraaid worden. Inmiddels heeft de Duitse politie de poorten, palen en hekken voorzien van nummers om het gebruik of doorverkoop te bemoeilijken. "Het nummer kan tevens worden gebruikt om te bepalen waar een poort is gestolen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden