Shutterstock

Nieuws Varkens

Roemenië kan helft van EU voorzien van varkensvlees'

26 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Roemenië heeft de capaciteit om in de helft van de varkensvleesbehoefte van de Europese Unie te voorzien. Dat stelt Sorin Minea, de voorzitter van de Roemeense Werkgeversfederatie in de Voedingsmiddelenindustrie (Romalimenta). Dat die capaciteit momenteel niet volledig wordt benut, komt volgens hem doordat de aandacht ligt op het uitroeien van Afrikaanse varkenspest.

Als alle bestaande slachthuizen (met een vergunning) in Roemenië op volle toeren draaien, dan kunnen zij 4 tot 5 keer de Roemeense vleesproductie verwerken. Dat schrijft Minea. "Het gaat om ongeveer 185 slachterijen. Daarmee zouden we in theorie kunnen voorzien in de gehele Roemeense vraag naar varkensvlees én in de helft van de varkensvleesbehoefte van de Europese Unie." Op dit moment produceren de slachthuizen slechts op zo'n 30% van de capaciteit.

Dat niet voluit wordt geslacht, heeft te maken met de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest. "Doordat we Afrikaanse varkenspest moeten uitroeien, wordt de ontwikkeling van deze slachterijen belemmerd", aldus Minea. "Het zorgt er tevens voor dat we nog altijd vlees importeren." De belangrijkste leverancier van varkensvlees is Duitsland. In 2019 bedroeg het totaal geïmporteerde volume 52.200 ton, goed voor €114 miljoen.

Coronacrisis
Naast de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, geeft de voorzitter ook aan dat de coronapandemie de producenten heeft getroffen. De melk- en vleesprijzen zijn voor de producenten erg laag. Ook de consumptie daalt. "We hebben bezuinigd en ons investeringsbudget ligt lager. De horeca was vroeger ruim 20% van onze omzet. Dat hakt er wel in", zegt Sorin Minea.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden