Shutterstock

Nieuws Varkens

Ook in Duitsland ideeën voor opkoop varkens

31 Maart 2021 - Stef Wissink

De afdeling van de Duitse politieke partij Die Grünen in de deelstaat Niedersachsen pleit voor een opkoopregeling voor varkenshouderijen binnen de provincie. Het zou moeten gaan om een financieel ondersteuningspakket waarmee bedrijven worden geholpen om te schakelen naar nieuwe verdienmodellen.

Een dergelijke regeling zou nodig zijn om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden. Vanwege Afrikaanse varkenspest (AVP) is het economisch perspectief van varkensbedrijven op dit moment verslechterd volgens de partij. Bovendien zorgden coronabesmettingen in slachthuizen eind vorig jaar en begin dit jaar voor een zogenaamde 'schweinestau'. Veel varkens konden door de coronaproblematiek niet op tijd geslacht worden, waardoor er een 'file' aan varkens ontstond. Dit heeft bijgedragen aan een toenemende prijsdruk op de varkensmarkt.

Minder consumptie
Verder geeft de politieke partij aan dat uit recente cijfers blijkt dat de varkensvleesconsumptie nog altijd onder druk staat. In Duitsland daalt het varkensvleesverbruik al bijna 10 jaar. Ook in 2020 zakte de consumptie van varkensvlees terug.

Opkoop
Alle factoren bij elkaar maken het volgens de partij duidelijk dat het voor varkensbedrijven tijd is om nieuwe verdienmodellen te ontplooien en de varkens af te stoten. Het zou moeten gaan om een sociaal plan waarbij bedrijven financieel ondersteund worden. Hiermee kunnen ze omschakelen naar andere verdienmodellen. Iets wat belangrijk is om de bedrijvigheid en economische activiteit voor de regio wel te behouden.

Varkensvakbond ISN vindt plannen aandachtrekkerij
De belangenorganisatie voor Duitse varkenshouders (ISN) heeft kritiek op de plannen en bestempelt ze als aandachtrekkerij en populistisch. De ISN vindt het idee onverstandig en meent dat juist de problemen waar de sector nu mee kampt door de overheid aangepakt moeten worden. Verder vreest de ISN dat wanneer het plan van de Die Grünen wordt doorgezet er op termijn zelfs varkensvlees geïmporteerd moet worden. Vlees uit landen waar productiestandaarden mogelijk heel anders zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden