Shutterstock

Nieuws varkens

Aantal gevallen AVP in Duitsland nadert duizend

13 April 2021 - Stef Wissink

Het aantal bevestigde gevallen van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Duitsland is gestegen tot 975 (tot 10 april). De meeste gevallen werden opnieuw gemeld in Brandenburg. Ook in Sachsen loopt het aantal meldingen op. Dat blijkt uit cijfers van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI).

Het totaal aantal gemelde gevallen in Brandenburg staat nu op 872 en in Sachsen op 103. Ondertussen hebben de Oost-Duitse varkenshouders in een open brief aan de minister van Landbouw en voedsel Julia Klöckner hun bezorgdheid geuit over de verdere uitbreiding van AVP. Ze geven hierbij aan dat aanpak die de politiek in de staten Brandenburg en Sachsen heeft gevoerd nog tot weinig succes heeft geleid, getuige het continue hoge aantal nieuwe besmettingen. Nationale overheid, gemeenten en provincies zouden verantwoordelijkheid over en weer naar elkaar afschuiven, wat niet tot een daadkrachtige aanpak heeft geleid. 

Varkenshouders stellen eigen aanpak voor
In de brief stellen de varkenshouders een eigen aanpak voor waarin een aantal maatregelen wordt aanbevolen: het realiseren van een vast hekwerk langs de staatsgrens met Polen; een hogere vergoeding voor door jagers gedode wilde zwijnen (van €100 naar €150); de noodzaak voor een kostenvergoeding, mocht er een bedrijf getroffen worden door de ziekte; een verbod voor vrije uitloop van varkens en een grotere inspanning van de landsregering bij de AVP aanpak.

Samenvattend pleitten de boeren tot een snelle maar vooral ook beter gecoördineerde aanpak. Gewezen wordt op de schade die bedrijven al hebben geleden en de grote economische gevolgen die verdere uitbreiding van de ziekte kan veroorzaken. 

AVP negatief voor varkensvleesproductie Roemenië
Ondertussen meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat AVP in 2021 een negatieve impact zal hebben op de Roemeense varkensvleesproductie. Volgens de verwachting van de Amerikanen zal de geproduceerde hoeveelheid varkensvlees met 2,6% krimpen. Hoewel het totaal aantal besmettingen met 24% is teruggelopen, werden er wel meer commerciële bedrijven getroffen (14).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden